GYM.hu
BodybuildingErőemelésErősemberFitnessGYM ÉVKÖNYV 2011Webáruház
GYM fitness. Fitness hírek és tanácsok #1 forrása. 
hírek
versenynaptár
Versenyzők
Edzés
Táplálkozás
Táplálék kiegészítők
Dopping
Versenygaléria
Gym TV
Szövetségek
Szabályzat

GYM TV

IFBB szakmai szemle
Benedek Nikoletta és Nagy Levente
Szabó Melinda
Péter Lívia - II.
Péter Lívia - I.
Gym TV videók »

HGH - Növekedési hormon

      Az emberi szervezetben a növekedési hormont az agyalapi mirigy termeli. Szintje kiemelkedően magas a serdülőkor tájékán, amikor fontos a növekedés, a megfelelő protein szintézis és a zsírkészletek lebontása, illetve alacsony szinten tartása. Később a növekedési hormon szintje egyre csökken, és alacsony szinten marad. Amint a tudósoknak sikerült elkülöníteniük a növekedési hormont és felfedni annak szerkezetét, meg voltak győződve arról, hogy hatékonyan fel tudják majd használni a gyógyításban. Használták a törpenövésűek kezelésében, amikor az agyalapi mirigy nem megfelelő működését ellensúlyozni próbálták vele. Az első igazi, növekedési hormont tartalmazó gyógyszert a 80-as években állították elő, amikor is a hatóanyagot hullák agyalapi mirigyéből nyerték. Ezt a módszert azonban hamarosan beszüntették, mivel súlyos fertőzésekhez vezetett. A manapság használatos HGH (Human Growth Hormone, azaz emberi növekedési hormon) készítményt szintetikus módon, azaz mesterségesen állítják elő, a végtermék ennek megfelelően biztonságos, a minőség pedig megbízható és állandó.

     A növekedési hormon használata egyre szélesebb körben terjedt el a sportolók körében, mivel használatával a következőket tapasztalták: növekedést okoz, méghozzá oly módon, hogy nem a sejtek méretét növeli, hanem a számukat. Növekszik a protein szintézis, és javul a sejtek aminosav ellátottsága. Minden annak köszönhető, hogy a növekedési hormon beadását követően a máj több IGF-1 hormont kezd el termelni, mely egy igen anabolikus hormon. A kezelés során nem csak az izomsejtek számát illetőleg tapasztalható változás, hanem a növekedési hormont alkalmazó sportolók arról is beszámolnak, hogy jelentősen csökkennek a zsírpárnáik mérete. Úgy tűnik, hogy a szervezet a kezelés ideje alatt a zsírszöveteket használja fel energiaként. Másik jótékony hatása a növekedési hormon kezelésnek, hogy a kúra megerősíti a kötőszöveteket, az ízületeket és az inakat. is. Ennek köszönhetően csökken az edzés alatt bekövetkező sérülések kockázata és egyben megnő az ízületek teherbírása, így többet tud a sportoló emelni vagy kinyomnyi.

      Habár használatát tiltják, nem igazán tudják a hagyományos vizelet teszttel kimutatni, hogy vajon használt-e a sportoló a felkészülés alatt növekedési hormont. Éppen ezért kedvelik a szert a testépítők, az olimpiai sportolók. Kimutatni csak vérvizsgálattal lehet, melyet sok esetben túl körülményesnek ítélnek. Amíg nem találnak ki egy módszert, mellyel vizeletből is ki lehet mutatni a növekedési hormon használatát, addig a biztosan az egyik legnépszerűbb készítmény marad a sportolók körében.

      Érdekes módon használata során a sportolók igen eltérő hatékonyságról számolnak be. Van aki egyenesen azt állítja, hogy semmit sem használ a készítmény. Vizsgáljuk meg, hogy miként lehetséges ez. A legkézenfekvőbb magyarázat, hogy mivel az ára igen borsos a bonyolult előállítási technikák miatt, a legtöbb sportoló nem tudja megfizetni a fejlődéshez szükséges mennyiséget, így a bevitt adagot lecsökkenti, azaz a pénztárcájához igazítja. Ennek következtében az adagolás meg sem közelíti azt a szintet, amikor a szer igazán hatékony lesz. Mivel naponta kell alkalmazni a megfelelő dózisban, sokan ezt nem tudják megfizetni. Ha valaki nem tudja finanszírozni a megfelelő mennyiséget, akkor inkább válasszon másik készítményt, mert így valóban hatástalannak fogja találni az egyébként kiváló növekedési hormont!

      Az átlagos férfi sportolónak napi 4-6 NE (nemzetközi egység) mennyiségre van szüksége a legjobb eredmények elérése érdekében. Sokszor már a napi 1-2 NE is túl sokba kerül. Azonban az ajánlott mennyiség napi bevitele igen fontos, mivel a növekedési hormon a szervezetben csak 20 órán keresztük marad aktív. A vérben a legmagasabb növekedési hormon koncentráció a beadást követő 2-6 órában mérhető. Mivel gyors a felezési ideje, viszonylag hamar kiürül. Fontos, hogy hosszú távon kell alkalmazni, akár hónapokon keresztül, naponta beadva a megfelelő mennyiséget.

     Ha valaki csak szálkásításra akarja használni, akkor lehet rövidebb ideig is alkalmazni. Ilyen esetekben a javasolt használati idő 4 hét. A szert lehet izomba és bőr alá is beadni, ilyenkor lehet egyenesen a célterületre (azaz a zsírpárnákra) “célozni”.

      Más készítmények is remekül használhatók a növekedési hormonnal kombinálva. Cytomel és Synthroid pajzsmirigy készítményekkel igen jól használható. Szokásos kombinálni inzulinnal is.

      A növekedési hormon használatnak is megvannak a maga kockázatai. A leginkább tapasztalt mellékhatás a csontok megvastagodása, leginkább a lábak, a homlok, kezek, állkapocs és a könyök esetében. Hosszan tartó használat esetében szívnagyobbodás és a vesék méretének megnövekedési is tapasztalható, cukorbetegek esetében hipoglikémia (kórosan alacsony vércukorszint) léphet fel. Ha túl magas dózisban alkalmazzuk, akkor akár életveszélyes mellékhatások is felléphetnek, de ezek csak igen ritkán fordulnak elő. Normál dózisban azonban általában semmilyen látványos mellékhatás nincs.

      A leginkább elterjedt tévhit a termék árával kapcsolatos. Még egy rövid kúra is borzalmasan drága. Költséges a szer előállítása, így drága a készítmény. Általában olyan sportolók használják, akik többet akarnak kapni, mint amit egy átlagos anabolikus szer tud nyújtani. Ha valaki nem versenyez, általában nem tud, és nem is akar annyit költeni egy készítményre.

      A szer drágaságából adódóan sok a hamisítvány, melyek természetesen olcsóbbak. A legtöbbször a HCG készítményeket címkézik át és adják el növekedési hormonnak. Ha meg akarsz bizonyosodni, hogy az általad használt készítmény nem átcímkézett HCG, akkor pár nap használat után adj be magadnak egy 1 ml-es mennyiséget lefekvés előtt, és reggel végezz el egy terhességi vizeletvizsgálatot. A tesztcsík megmutatja, hogy van-e a vizeleteben HCG, mely csak a terhes nők és HCG-t szedő férfiak vizeletében mutatható ki.

vissza

versenynaptár

Teljes versenynaptár »
 BODYBUILDING
 HÍREK
 VERSENYNAPTÁR
 VERSENYZŐK
 ERŐEMELÉS
 HÍREK
 VERSENYNAPTÁR
 VERSENYZŐK
 ERŐSEMBER
 HÍREK
 VERSENYNAPTÁR
 VERSENYZŐK
 FITNESS
 HÍREK
 VERSENYNAPTÁR
 VERSENYZŐK
 WEBÁRUHÁZ
 KAPCSOLAT-VEVŐSZOLGÁLAT
 GARANCIA
 KISZÁLLÍTÁS ÉS FIZETÉS
 JOGI NYILATKOZAT
 CÉGADATOK
 Adatkezelési szabályzat
by xGraFiX