GYM.hu
BodybuildingErőemelésErősemberFitnessGYM ÉVKÖNYV 2011Webáruház
GYM bodybuilding. Testépítő hírek és tanácsok #1 forrása. 
hírek
versenynaptár
Versenyzők
Edzés
Táplálkozás
Táplálék kiegészítők
Dopping
Versenygaléria
Gym TV
Szövetségek
Szabályzat

GYM TV

Major Zsolt @ Eleven Ház
IFBB szakmai szemle
Major Zsolt @ K3 Fitness
Földvári Attila
Benedek Nikoletta és Nagy Levente
Molnár Péter
Szabó Melinda
Tóth Dani
Gym TV videók »

Bakóczi Tamás

A LEGELSŐ MAGYARBAJNOK… SIKERES VÁLLALKOZÓ, ÉS BIZONY SOK HUSZONÉVES IRIGYELHETI KIROBBANÓ FIZIKUMÁT! TAMÁS AZ ELEJÉN MEGKÉRT, HOGY TEGEZŐDJÜNK, ELVÉGRE SPORTTÁRSAK VAGYUNK…


Először is hadd köszöntselek a GYM magazin stábja nevében, köszönjük, hogy megtisztelsz bennünket.
Nem semmi formában vagy még mindig!

  Én is köszöntöm a Kedves olvasókat! Igyekszem, nem elhagyni magamat, rendszeresen járok a Katona József utcába a Kenéz Sport Egyesületbe.
Az utóbbi egy évben újra elkezdtem komolyabban foglalkozni a sporttal, ugyanis elképzelhető, hogy idén még színpadra állok Senior kategóriában.
  Ne szaladjunk annyira előre, kezdjük inkább akkor a legelején… Rögtön testépítő lettél, vagy volt előtte valami egyéb sportmúltad?
 Biztosan sokakat meglep, de 100m-es gyorsúszó voltam. A 64-es Olimpiára 1:02-őt úsztam, tehát volt tehetségem, de abbahagytam.
Aztán  1968-ban a sportolj velünk magazinban láttam egy cikket Dave Draper-ről, az akkori Mr. Universumról.
Leközöltek róla egy egész cikket és az edzéstervének egy részletét, némi  illusztrációval. Ebben az időben én az Újpesti Bőrgyárban voltam karbantartó, ami kapóra jött, mert itt egész könnyen ki alakítottam egy kisebb termet az ottani klubhelységből. Tehát  testépítői pályám a régi, sokat olvasott Sportolj Velünk magazin inspirációjára indult el.
 Honnan szereztetek edzőtermi gépeket?
 Mivel akkoriban semmilyen formában nem létezett testépítés Magyarországon, arra a néhány képre és a fantáziánkra hagyatkozva legyártottuk a felszerelésünket barátaimmal az utolsó szögig. Az akkor látott képek a mai napig az emlékezetemben vannak. Biztosan ma is sok fiatal szeretne hasonlítani a nagyokra.
 Később hogy alakult a pályád?
 Mivel nem sokáig dolgoztam a Bőrgyárban, és  Zsuzsandor Pali barátomnak is volt egy kisebb terme, hamar összeköltöztettük a két kis termet egy professzionálisabb szint érdekében, és ott edzettünk pár barátommal. Később aztán 1969-ben megalapítottuk a Visegrádi  51.-ben az első komolyabb termet. A sors fintora, hogy  mire igazán beindult a terem, addigra én már nem tudtam edzeni a sok munka miatt.
 Te vagy a szó legszorosabb értelmében a legelső testépítő Magyar Bajnok! De mégis mely eredményedre vagy a legbüszkébb?
 Sajnos nem indultam sok versenyen, így aztán mindegyikre szívesen gondolok vissza.
De számomra a két legkedvesebb:  A legelső Magyar Bajnokság  1970-ben, a Guttenberg Művelődési Otthon színpadán ugyanúgy megdobogtatja a szívemet, mint a 71-es, amikor is  ugyanott megvédtem a címemet.
 Volt tehetséged, de mégis rövid volt a karriered… Miért?
  Belecsöppentem a Show businessbe… és ez kicsit elsodort a versenyzéstől. Először az akkori sztárok testőre voltam,  mivel a hozzám hasonló fizikum elég ritka volt, így egyfajta biztonság érzetet adott az embereknek.
Aztán az évek során a ranglétrán feljebb kúsztam és  elkezdtem hangtechnikuskodni, majd később már saját fénytechnikám is volt.
Mivel jó körülmények közül kerültem ki, volt befektetni való pénzem, amit sikeresen kamatoztattam a tudásommal és a szerencsémmel.
A kezdetben magyar sztárokkal dolgoztam, úgy, mint : Piramis, Omega, Lokomotív GT, Bikini, Dinamit stb.  Aztán már csak nyugatra dolgoztam.
Az Amerikában már lecsengett előadók már nyugaton a drága technikával már nem voltak eladhatók, a korszerű, de nem csúcstechnikával még jól eladható volt keleten. Így kerültem munkakapcsolatba – a teljesség igénye nélkül- Steve Wanderrel, Berry White-al, Carlos Santanaval, Tina Turnerrel, a Metallicával, a Modern Talking-al. Nekik csináltam a saját felszerelésemmel a hangosítást és a fénytechnikát.. A különböző együttesekkel egész évben turnén voltam, így nehéz lett volna komolyan edzeni, így versenyezni nem tudtam, bár a mai napig vágyam, mert megígértem magamnak, hogy visszatérek… A testépítés egy életforma, olyannyira, hogy bár nem versenyeztem, de azért részt vettem rajtuk, mivel a versenyeken 1975 környékén szinte az összesnek a hangosítását az én felszerelésemmel csinálták, míg jómagam a konferanszié szerepét töltöttem be. Tehát ott voltam a tűz közelében, tudtam. hogy mi történik a testépítés világában, ők is mind ismertek engem.
 Mi lett végül a sajátkészítésű gépekkel?
 A Spartacusnak lettek eladva, most pedig az egyik Budafoki edzőteremben használják őket a mai napig, ahol véletlenül pont Fekete Ferenc barátom edzősködik.
 Honnan az ismeretség Feri bácsival?
 Lévén a Visegrádi utcában laktunk mind a ketten, egy baráti körbe jártunk. Mivel jó fotós volt, hamar összekapcsolódott a sporttal, miután bemutattam Bitter István barátomnak. Bitter volt a szakmai vezető, Fekete pedig a fotókat készítette az ő instrukciói lapján.
 Hogy nézett ki az edzésed mikor komolyan foglalkoztál a testépítéssel?
 Visszatekintve nyugodtan kijelenthetem, hogy abnormálisan sokat edzettem. Hétfőtől szombatig, vagyis hat napot egy héten!
Nem volt sajnos szakmai alappal bíró, tudatos edzéstervem. Sajnos nem volt megfelelő szakirodalom, illetve információs csatorna erről. Minden alkalommal három órát edzettem. Manapság egy óra alatt hatékonyabban tudok edzeni…
Akkor a tízszer tízes módszert követtük, nagy hangsúlyt fektetve a fekvenyomásra, hiszen akkoriban beleszámított a versenybe.
  Mennyit nyomtál?
 75 kilós testsúllyal 140 kg-ot teljesítettem a versenyeken, bár ez ma már nem számít soknak, sőt ezt a súlyt ma is megnyomom a korszerűbb táplálék-kiegészítőknek és az edzéstudomány fejlődésének köszönhetően.
 Nemzetközi versenyeken indultál?
  Igen, de inkább a keleti csoportban… De erről van egy vicces sztorim is.
1972-ben Serge Nubret-től, az akkori Francia testépítő szövetség vezetőjétől, Bitter barátommal kaptunk egy-egy meghívót a Világbajnokságra. Francia nyelven volt, így a Damjanich utcába be kellett vinni a műfordítói irodába, majd az OTSH-ba be kellett adni.
Mondanom sem kell, az akkori eszmének köszönhetően páros lábbal rúgtak ki… Mondván mi ez az önmutogató, „sportnak nevezett valami”… Azt mondták, ez nem tömegsport, ez nem támogatható, magyarul eltanácsoltak bennünket.
Azért persze a keleti szomszédokkal összehoztunk egy-két versenyt. 1970-ben a Magyar után közvetlenül volt egy Nemzetközi Bajnokság, amin negyedik lettem, majd 1970-ben szintén negyedik, míg a Lengyelországi Varsóban 1971-ben ötödik helyezést értem el a nemzetközi kategóriában.
  Volt valami speciális étkezési terv abban az időben?
  Sajnos abban az időben olyan szegények voltunk, hogy nem tudtunk kiegészítőket venni magunknak, örültünk, ha eleget ehettünk. Azt tudtuk, hogy kell a fehérje, így sok tojást és húst próbáltunk enni.  Amennyire csak tellett.
Ma már könnyebb a testépítőknek, hiszen lehet megfizethető fehérjekivonatokat is venni, melyekkel nem viszik be a sok felesleges és káros zsírt, amit például mi annak idején a sok csirkehússal bevittünk.
  63 évesen kíváló a fizikumod…Zárszóként mit üzennél a fiataloknak?
  Sokat köszönhetek a testépítésnek,  szeretem, a mai napig ezt az életformát, és az életminőséget, amit ennek a sportágnak köszönhetően élhetek. Még ma is rendszeresen edzek és sportolok, a mozgás nélkül nem lenne teljes az életem.
Kiváló konzerváló hatása mellett lehetőségek széles tárháza térült elém egész életemben…  Remélem sokan kedved kaptok, vagy legalább egy kis motivációt ehhez a csodálatos sportághoz!
   Köszönöm az interjút!
  Én köszönöm, hogy gondoltatok rám!

vissza

Versenyző kereső

Keresés névre
Név:  
Kezdj el gépelni és válassz a listából!
Bővített keresés
 BODYBUILDING
 HÍREK
 VERSENYNAPTÁR
 VERSENYZŐK
 ERŐEMELÉS
 HÍREK
 VERSENYNAPTÁR
 VERSENYZŐK
 ERŐSEMBER
 HÍREK
 VERSENYNAPTÁR
 VERSENYZŐK
 FITNESS
 HÍREK
 VERSENYNAPTÁR
 VERSENYZŐK
 WEBÁRUHÁZ
 KAPCSOLAT-VEVŐSZOLGÁLAT
 GARANCIA
 KISZÁLLÍTÁS ÉS FIZETÉS
 JOGI NYILATKOZAT
 CÉGADATOK
 Adatkezelési szabályzat
by xGraFiX