GYM.hu
BodybuildingErőemelésErősemberFitnessGYM ÉVKÖNYV 2011Webáruház
GYM bodybuilding. Testépítő hírek és tanácsok #1 forrása. 
hírek
versenynaptár
Versenyzők
Edzés
Táplálkozás
Táplálék kiegészítők
Dopping
Versenygaléria
Gym TV
Szövetségek
Szabályzat

GYM TV

Major Zsolt @ Eleven Ház
IFBB szakmai szemle
Major Zsolt @ K3 Fitness
Földvári Attila
Benedek Nikoletta és Nagy Levente
Molnár Péter
Szabó Melinda
Tóth Dani
Gym TV videók »

Varga József

1958 JANUÁR 6-ÁN SZÜLETETT VARGA JÓZSEF, AKI A RÉGI NAGYOK SZÁMÁRA JÓLISMERT.
18 ÉVESEN KEZDTE, MOST 50 ÉVES, ÉS MÉG MINDIG UGYANABBA A TEREMBE JÁR… EZALATT MEGANNYI VERSENYEN ÉRT EL SIKEREKET, KÉT TUCAT BAJNOKI CÍM BIRTOKOSA, 1981 TESTÉPÍTŐ MAGYARBAJNOKA…
ISMERKEDJÜK MEG VELE, SOKAT TANULHAT TŐLE A MAI NEMZEDÉK IS.

  Hogy került kapcsolatba a sporttal?
Egy barátomnak, akivel együtt jártunk iskolába, neki volt egy Fiúk Évkönyve című kiadványa, amiben volt egy néger és egy fehér férfi, akik ugyan nem voltak híresek, de izmosak voltak. Nagyon megtetszett a dolog, és elgondolkoztam, hogy valamit nekem is kéne sportolni.
Egy kis ideig atletizáltam, azon belül is a súlylökéssel próbálkoztam. Azonban hamar rájöttem, hogy a magasságom és a testsúlyom nem lesz elég a sikerhez, így áttértem az otthoni súlyzók gyártására, aztán sorba mindig kaptam ezt-azt, ami a sporthoz kellett. Odáig fajult a dolog, hogy Édesanyámtól karácsonyra súlyzót kaptam, meg expandert, gumikötelet. De az igazi áttörés akkor volt, amikor a Fekete Feri bácsinak a Sportolj Velünk című újságban megláttam egy cikkét. Érdekes volt, mert nem a címlapot láttam, hanem a cikk címét, mert ki volt hajtva az újság arra a lapra. Így mondhattam az újságosnak, hogy kérnék egy Izom című újságot… Ez azért is volt különleges, mert címlapon nem nagyon szerepelt az Öregnek a cikke… Aztán láttam a cikk végén, hogy tagfelvétel van, és másnap már jelentkeztünk is a barátommal Feri bácsinál a klubban.
   Ez mikor volt?
  1976 májusában, a napot nem tudom már pontosan fejből. A lényeg, hogy másnap felvételiztem a Műszaki Egyetemre, és nagyon fáradt voltam. A kezdők edzésprogramját későeste állította össze Feri bácsi, így másnap a kialvatlanul és izomlázzal küszködve mentem a szóbelire.
  Mikor volt az első versenye?
  1978-ban, amikor is a Huber Pista szólt a Feri bácsinak, hogy nézzen meg. Ezek után Feri bácsi azt mondta, hogy készüljek, mert indulok a Junior Bajnokságon. Akkor még ugye az összetett verseny volt. Nyomás, guggolás, meg a „badi”. Nem voltam túl erős, ezért a Junioron harmadik lettem.
  Hogy edzett régen?
  Először heti három edzésem volt, de gyorsan áttértem a négyre, aztán az ötre, és végül is a Junior verseny után tértem át a hatnapos edzésre…Sokféle szisztémát kipróbáltunk, de nekem a három nap edzés, egy nap pihenő jött be a legjobban. Ma már kevesen csinálják azt, amit én. A legkeményebb időszakban minden reggel korán keltem, hogy le tudjam futni a négy kilométeremet. Aztán munka után edzőterem, majd haza…
A pihenő napokon pedig úsztam is a futás mellett. Általában hatszor hatokat csináltunk vastagításkor, egy perces pihenőkkel, ami azt jelentette, hogy kettő, kettő és fél órát ott voltam a teremben. A versenyre készülve pedig szuper szetteket végeztünk.
  Mikorra hozta meg a gyümölcsét a rengeteg befektetett munka?
  Miután lediplomáztam… 1981-ben. Akkor nyertem az első Magyar bajnoki címemet.
  Miből diplomázott?
  Villamos mérnök vagyok.
  A szakmájában is dolgozik?

  Igen, sokáig erősáramú tervező voltam, ma pedig a távközlésfejlesztés területén dolgozom.
  1981 után hogy alakult a versenyzői karrierje?
  ’82-ben szintén megnyertem a címet, aztán végig zsinórban első, vagy második voltam, attól függően, hogy mennyire voltak adottak a feltételek egy-egy felkészüléshez.
  Van valami, ami negatív emlék a felkészülésekkel kapcsolatosan?
  Nem, általában a civil munkám határozta meg a sportba fektethető energiáimat. Nagy Tibi barátom tíz, Bitter Isván kilenc Magyarbajnoki címig jutott, Vajas Pista pedig velem együtt hétig. Nos ezt a hetet én is tízre terveztem, de sajnos nekem nem jött össze… Nekem a munkát kellett választanom.
  Példaképe volt?
  Nem igazán, mert nálunk ez a dolog gyerekcipőben járt és nem voltak újságok. Az első komoly benyomást Nagy Tibi tette rám, amikor láttam a teremben a Magyarbajnokságra való készülésekor. De ő sem volt igazán példakép, inkább csak hatással volt rám. Aztán néztünk néha Super 8-as filmeket – ugyebár videó lejátszó még nem volt- és azokon a szalagokon pedig Serge Nubret, Sergio Oliva adta a motivációt.
  Meséljen egy kicsit az akkor miliőről, milyen volt Feri bácsinál edzeni?
  Megtiszteltetés, és szerencse volt. A hónap elején kígyózó sorok vártak síri csöndben, hogy felvegyék őket tagnak. Feri bácsi pedig szelektált, mert a hely szűkös volt annyi ember számára. Még az is meg volt szabva, hogy ki mikor jöhetett edzeni. Volt olyan, hogy még engem is hazazavart egy alkalommal, mikor előbb jöttem. De a szigoráról egyébként is híres volt. Meg volt szabva, hogy milyen öltözékben lehetett edzeni, beszélgetni pedig edzés közben tilos volt. Sőt volt olyan is, hogy, ha az ember nem pont azt a gyakorlatot végezte, ami aznapra elő volt írva, akkor Feri bácsi szintén az öltözőbe küldte a delikvenst… Szigorú volt, de kellett is, és meg is volt az eredménye.
  Táplálék-kiegészítőket használt?
  Abban az időben nem nagyon volt. Feri bácsi szerzett valahonnan fehérjeport, amit térítésmentesen kaptak a versenyzők, de csak a teremben lehetett inni. Hazavinni nem lehetett. Otthon pedig sovány húst, sok túrót és tojást fogyasztottam, ami elég költséges dolog volt. A csúcs időszakban harminc tojásfehérjét is megettem egy nap, a sárgáját pedig kidobtam…
  Edz még ma is?
  Ma már maximálisan csak hobbi és testmozgás miatt járok le edzeni.
  Visszatérésre nem gondolt?
  Miután abbahagytam az aktív sportot, úgy éreztem, hogy majd negyven évesen visszatérek. Most ötven leszek… Már nincs meg a motiváció és a kitartás. Ezért is hagytam abba anno. Régen nagyon szálkás tudtam lenni, egy deka zsír nem volt rajtam. Ma már nem tudnék diétázni. Pedig ma is minden reggel úgy kelek fel, hogy elkezdem a diétát, ami délutánig megy is, aztán estére mindig sikerül többször is nagyon bekajálnom. A másik része, pedig a dolognak, a munkám. Nehéz lenne egyeztetni a kettőt. A maiak ráadásul olyan szintet képviselnek, amiről úgy gondolom nyolc-tíz óra mellett lehetetlen… És emellé jön a család, ami 18 évesen szintén nem volt… A kisebbik fiam 16 éves és gimnazista, a nagyobbik első évfolyamos az orvosin. Szerettem volna, ha nyomdokaimba lépnek, de nem ragadta őket meg a testépítés. Az azért biztos, hogy a vas szeretete megmarad még hosszú, hosszú ideig, még, ha csak hobbi szinten is…
  Köszönöm az interjút!
  Én pedig a megtiszteltetést.

vissza

Versenyző kereső

Keresés névre
Név:  
Kezdj el gépelni és válassz a listából!
Bővített keresés
 BODYBUILDING
 HÍREK
 VERSENYNAPTÁR
 VERSENYZŐK
 ERŐEMELÉS
 HÍREK
 VERSENYNAPTÁR
 VERSENYZŐK
 ERŐSEMBER
 HÍREK
 VERSENYNAPTÁR
 VERSENYZŐK
 FITNESS
 HÍREK
 VERSENYNAPTÁR
 VERSENYZŐK
 WEBÁRUHÁZ
 KAPCSOLAT-VEVŐSZOLGÁLAT
 GARANCIA
 KISZÁLLÍTÁS ÉS FIZETÉS
 JOGI NYILATKOZAT
 CÉGADATOK
 Adatkezelési szabályzat
by xGraFiX