GYM.hu
BodybuildingErőemelésErősemberFitnessGYM ÉVKÖNYV 2011Webáruház
GYM bodybuilding. Testépítő hírek és tanácsok #1 forrása. 
hírek
versenynaptár
Versenyzők
Edzés
Táplálkozás
Táplálék kiegészítők
Dopping
Versenygaléria
Gym TV
Szövetségek
Szabályzat

GYM TV

Major Zsolt @ Eleven Ház
IFBB szakmai szemle
Major Zsolt @ K3 Fitness
Földvári Attila
Benedek Nikoletta és Nagy Levente
Molnár Péter
Szabó Melinda
Tóth Dani
Gym TV videók »

Tasnádi László

Születési dátum: 1991. január 1.
Horoszkóp: bak
Tasnádi László a 60-as évek végének és a 70-es évek elejének meghatározó egyénisége a Magyar Testépítő sportnak, és a Power-liftingnek. A hatvanas évek második felében az első jelei mutatkoztak az országban annak, hogy itt valami elkezdődött és egy új sportág születetett: a testépítés. Akkor a négy sejtből az egyik a Tasnádi féle csapat volt.
(Bitter-Szegedi-Ficzere-Tasnádi)
Hogyan tetszett akkortájt edzeni?
  A mi edzőtermünk egy kilencedik kerületi ház mosókonyhájából lett kialakítva. Főleg a fekvenyomó gyakorlatokat részesítettük előnyben, mert ezt engedte a helyszín, és az eszközök, tehát nem lehetett széles spektrumon gondolkozni. Betonból kiöntött súlyokkal edzettünk, a falócát használva padnak. Télen pedig fűtés híján sapkában és sálban edzettünk…
  Dehát az időtájt már létezett a súlyemelés, mint sportág. Hogy-hogy nem kooperáltak velük?
  Nem igazán lehetett. Régen nem úgy mentek a dolgok, ahogy ma. Ha lement az ember a súlyemlőkhöz, akkor súlyemlő gya-korlatokat volt szabad csak csinálni. Szakítást, lökést, de mást nem. De megmondom őszin-tén akkor nem is tudtuk, hogy miket kellett volna. Az első testépítő újságokat kaptuk az amerikai rokonoktól. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy először ki kellett találjuk, hogy mit szeretnénk csinálni. Milyen gyakorlatot, milyen eszközzel. Gondoljatok csak bele, akkoriban még kézi súlyzó sem volt… Csak egy példa: a plafonba fúrtunk egy csigát, az egyik végére egy súlyt, a másikra pedig a nyelet akasztottuk, amivel a súlyt húztuk. Ez volt a mai tricepsz és hátgépek elődje. Ha nem megfelelően húztad a rudat, akkor bizony a súly kilengett…
Hosszú idő elteltével persze a külföldről becsempészett újságok segítségével megterveztük a különböző gépeket, majd, ha volt az embernek egy lakatos ismerőse, akkor azért egész ügyes dolgokat ki lehetett hozni… Sajnos a mai termek  a rengeteg gép ellenére szakmailag nem sokkal tartanak előbre, mindinkább az üzleti része kerül előtérbe a sportnak…
  Hogy lett Laci bácsiból versenyző?
  Az erősportok nem álltak távol a családtól,  annak idején az öcsém súlyemelő volt, viszont én nem akartam egyesületi szinten versenyezni, de valamit éreztem, hogy csinálnom kell. Elkezdtem ösztönösen edzeni, míg végül a többiek unszolására felkészültem egy 1968-as bemutatóra.Végül is elindultam életem első versenyén.
  Milyen volt az első versenyélmény?
  1968 február végén a Jégszínházban került megrendezésre az első Fekvenyomó és Body Building bemutató. Itt debütáltam a többiekkel együtt. Négy fogás volt. Egyedül voltam a bemelegítő helységben és azon gondolkoztam, hogy a többiek vajon mikor melegítenek már be.
Német Bélának mondtam, hogy szóljon be, ha 120 kg-on van a súly, mert akkor kezdek melegíteni, azonban ő később szólt, amikor a súly már 125-ön volt. A lényeg, hogy amikor mentem a színpad felé, egy srác tátott szájjal kérdezte, hogy „te most mész?”, mire mondtam neki, hogy „Igen!” Erre ámulva mondta, hogy ő most végzett… Be voltam jelentve 135 kg-ra.
Mire odaértem már csak egy ember volt versenyben, Gyarmati Gyula félnehéz súlyban. Négy fogásom volt, 135. 140, 145, 150 kg. A harmadik fogásomnál mondták, hogy az ellenfelem milyen könnyedén teljesíti a feladatát. Persze mondanom sem kell pattintva… Én a 145 kg-os teljesítményemmel már bőven meg voltam elégedve.
Fantasztikus volt a hangulat, teltház, mikor az ember nyomott, még a légyzümmögést is lehetett hallani annyira figyelt a közönség. Még ma is hatalmas élmény, és elérzékenyülök, ahogy a közönség éltetett, mikor a versenyt az abszolút legjobb teljesítménnyel megnyertem. Ez 75 kg-os testsúllyal 150 kg-os nyomást jelentett. Miután kinyomtam a 150 kg-ot a közönség beszaladt. Pár éven belül elértem a 170 kg-os teljesítményt, ezzel 82,5 és 90 kg-os kategóriában is országos csúcstartó voltam.
  És emellett elkezdte a testépítést is...
  Na ez érdekes volt... Azt, hogy én testépítésben is  elindultam később, Bitter István barátomnak köszönhetem. Hosszasan győzködött, míg beadtam a derekamat, és elindultam testépítésben is. 1972-ben ott is beérett a munkám gyümölcse, amikor is Bitter Istvánt legyőzve én lettem az első abszolút bajnok. Előtte 1970-ben és 71-ben is indultam az országos bajnokságon és mind a kétszer második helyezést értem el.
  Kik voltak az akkori példaképek?
  Abban az időben, bár nehezen, de azért sikerült beszerezni egy-két testépítő újságot, és az akkori Mr. Olympiákra néztünk fel Larry Scott-ra és Sergio Oliva-ra. De számomra a legnagyobb követendő példa Larry Scott volt.
  Melyik eredményére a legbüszkébb?
  Az egész korszakra szívesen gondolok vissza, de a legszebb emlék a 68-as versenyen elért abszolút bajnoki címem volt. A másik nagy büszkeségem az 1972-es abszolút Magyar bajnoki címem. Sajnos nemzetközi szinten nem érhettem el azt az eredményt, ami bennem volt, köszönhetően az akkori sportdiplomáciának és annak, hoy minden felkészülést és utazást saját zsebünkből kellett fedezni. Ezért is nem tudtam résztvenni az 1971-es párizsi világbajnokságon, pedig hivatalos voltam.
Nincsenek jó emlékeim a csehszlovákiai versenyekről sem, ahová ugyan meghívtak bennünket, de arra mindig nagyon vigyáztak, hogy ne hogy egyszer is beválasszanak magyar zsűritagot is.  
 Az évek alatt ha jól tudom sok bajnok került ki a kezei alól…
  Igen… Szívesen emlékszem vissza azokra az időkre. Varga Feriből remek eredményeket hoztunk ki, de talán akire a legbüszkébb va-gyok, az a mai magyar testépítés legmeghatározóbb szakmai kiválósága, és a Fitness 2000 mesteredzője Pintér Ferenc. Ő egyébként 1984-ben lett Magyar bajnok. Sajnos a későbbiekben nem érhette el azt az eredményt, amire képes lett volna.
  Mi alapján bonyolították le a versenyeket? Honnan volt szabálykönyv?
  A power-lifting szabálykönyve például a Lotto áruházban a munkahelyemen született. Emlékszem pont arra járt Bitter barátom is mikor a pulton írtam kézzel az eredeti példányt, amiből aztán a nyomtatott verzió született. Abban az időben még a szabályokat is nekünk kellett megalkotnunk.
  Nagyon szépen köszönöm az interjút .
  Én is köszönöm!
Versenyeredmények:

 

év

 

helyezés

 

1968

 

abszolút bajnok

 

1969

 

powerlifiting 2. helyezett

 

1970

 

powerlifting 1. helyezett

 

1971

 

powerlifting 3. helyezett

 

1971

 

Varsó 4. helyezett

 

1972

 

abszolút magyar bajnok

 

1972

 

Ostrava 3. helyezett

 

1975

 

Duchov 3. helyezett

 

 

vissza

Versenyző kereső

Keresés névre
Név:  
Kezdj el gépelni és válassz a listából!
Bővített keresés
 BODYBUILDING
 HÍREK
 VERSENYNAPTÁR
 VERSENYZŐK
 ERŐEMELÉS
 HÍREK
 VERSENYNAPTÁR
 VERSENYZŐK
 ERŐSEMBER
 HÍREK
 VERSENYNAPTÁR
 VERSENYZŐK
 FITNESS
 HÍREK
 VERSENYNAPTÁR
 VERSENYZŐK
 WEBÁRUHÁZ
 KAPCSOLAT-VEVŐSZOLGÁLAT
 GARANCIA
 KISZÁLLÍTÁS ÉS FIZETÉS
 JOGI NYILATKOZAT
 CÉGADATOK
 Adatkezelési szabályzat
by xGraFiX