GYM.hu
BodybuildingErőemelésErősemberFitnessGYM ÉVKÖNYV 2011Webáruház
GYM bodybuilding. Testépítő hírek és tanácsok #1 forrása. 
hírek
versenynaptár
Versenyzők
Edzés
Táplálkozás
Táplálék kiegészítők
Dopping
Versenygaléria
Gym TV
Szövetségek
Szabályzat

GYM TV

Major Zsolt @ Eleven Ház
IFBB szakmai szemle
Major Zsolt @ K3 Fitness
Földvári Attila
Benedek Nikoletta és Nagy Levente
Molnár Péter
Szabó Melinda
Tóth Dani
Gym TV videók »

Simon István

Születési dátum: 1991. január 1.
Horoszkóp: bak
HÁROMSZOROS JUNIOR, ÉS HÁROMSZOROS FELNŐTT MAGYAR BAJNOK,
VILÁGBAJNOKOK EDZŐJE
SIMON TAMÁS ÉDESAPJA…

ki ismeri a  GYM MAGAZIN legendák című sorozatát, az tudja, hogy az első kérdésünk mindenkihez:
Hogy kezdődött… Ha jól hallottam, Nálad ez nem volt annyira vidám dolog…
Érdekes szituáció volt… Engem először a foci és a torna érdekelt, de volt egy elég csúnya balesetem, aminek következtében eltört a lábam. Kilenc hétig voltam begipszelve, amiből öthétig fekvőgipszben voltam. Ennek köszönhetően a legyengült szervezetemmel elkaptam egy vírust, aminek szívizom gyulladás lett a vége. Az orvosok ezért eltiltottak a focitól és minden sporttól. Még futnom se volt szabad, sőt tornaórán fel voltam mentve.
Elég komolyan vették az orvosok, mert tizenegy hétig voltam László kórházba, és még utána is jártam kontrollra. Eltelt egy tizenöt hónap mire megengedték, hogy legalább a tornaórákon részt vehessek.
Ezzel egy időben kint voltam pár barátommal a Május 1 Strandon, és megláttunk pár „badist”.(Tatarek Rezső volt az…) Másnaptól lementünk egy fitness terembe, az akkori Józsefvárosi SC.-be. Orvosommal konzultáltam, hogy mit javasol, mire ő azt mondta, hogy finoman, de elkezdhetem az edzéseket. Eltelt néhány hónap, és a leleteim egy jobbak voltak, így egyre bátrabb voltam, és egyre jobban is fejlődtem.
Egyik alkalommal pedig, a Sportolj Velünk című újságban megláttam az egyik oldalon a badiversenyzőket, és arra gondoltam, hogy de jó lenne…
Megkérdeztem az orvosomtól, hogy mit szólna hozzá, ha versenyeznék, mire azt válaszolta, hogy mivel a leleteim eddig csak javultak, különösebb akadályát nem látja.
Mivel a klubomban nem foglalkoztak a versenyzők felkészítésével, ezért lementem megkerestem a Spartacus edzőteremben Fekete Feri bácsit, aki közölte, hogy nincs tagfelvétel. Így nekem is végig kellette járni a szamárlétrát. Mikor bekerültem a Spartacusba 1982-ben, már ötnapos edzéstervet csináltam a Józsefvárosi SC.-ben, de Feri bácsi közölte, hogy: „Fiam, Te holnaptól három napos edzésterv szerint haladsz majd!” Ezért három-négy hónapig bizony azt az edzéstervet kellett követnem, amit adott.
És mikor volt az első versenyed?
Ez is elég érdekes volt. 1983-ban úgy fél éve edzhettem a Spartacusban, mikor bementem Feri bácsihoz, és megkérdeztem Tőle, hogy mit szólna hozzá, hogyha elindulnék a soron következő Junior versenyen. Feri bácsi egyszerűen kizavart… Nem szerette, ha az emberek nem tartották be a fokokat. Nála mindenkinek végig kellett járni az utat… De viszont a többiek mellém álltak. Deme Atilla volt akkor a teremvezető, és elkezdte oltogatni Feri bácsit, hogy ugyan már miért ne indulhatnék el, mi bajom lehet belőle?
Mindenki mellém állt, hogy legalább több versenyző lesz a versenyen. Feri bácsi erre azt mondta, hogy még pózolni se tudok, és mindössze két hetünk lenne… De a csapat végül meggyőzte Feri bácsit… Ahhoz képest, hogy felkészületlenül odamentem életem első versenyére, rögtön egy ezüstéremmel indult a karrierem… Feri bácsi persze nem ajnározott, hanem inkább afelé tendált, hogy ne bízzam el magam. Abban az időben ugyanis rengeteg testépítő tűnt el a süllyesztőben, mert a siker után jött a csajozás, aminek a vége az, volt tíz versenyzőből nyolc abbahagyta a sportot. És ettől féltett engem is…
Szóval két héttel a verseny előtt sikerült meggyőzni Feri bácsit…
Igen. Gondolkozott, hogy mi legyen… Megtanított pózolni, hozott egy zenét. Azt hiszem a Falco zenéjét, ami egy lassú szám volt, így könnyen meg tudtam tanulni, de persze mondta az Öreg, hogy nem biztos, hogy be tudom majd mutatni, hiszen csak a döntősök adhatják elő a kűrjüket.
Mit szólt hozzá Feri bácsi, hogy második lettél?
Örült, de nem az a típus volt, aki agyon ajnározta az ember. Ez különben nem baj. Sokat tanultam Tőle.
Utána hogy alakult a karriered?
Kaptam egy komolyabb edzéstervet, és elkezdtük a felkészülést az 1984-es Junior Magyar Bajnokságra, amit megnyertem. A junior verseny után két héttel volt a felnőtt Magyar Bajnokság. 75kg-os testsúlyomból lementem 70kg-ra, mert úgy gondoltuk, hogy ott van esélyem. Nehéz volt, de megnyertem. Feri bácsi könyvében meg is jegyezte, hogy én voltam a legfiatalabb Magyar Bajnok 18 évesen.
Volt abszolút bajnokválasztás?
Volt, sőt abban az időben voltak úgynevezett izomdíjak is. Beneveztem a legjobb kar, hát, illetve láb kategóriákba, és mindegyikben első háromba voltam. A tricepszem nekem volt a legjobb, de sajnos bicepszben voltak jobbak, viszont a láb kategóriát megnyertem.
Aztán jött a legendás ’85-ös Magyarbajnokság…
Igen. Megbeszéltük Feri bácsival, hogy felmegyek 80kg-ra, mert többet nem akarok visszafogyasztani, nehogy izomból fogyjak… Így egy olyan erős kategóriában találtam magam, amilyen azóta sem volt: hat Magyar Bajnok volt egy kategóriában! Deme Atilla, Huber István, Czimmermann, Belányi, Kiss Zoli és én… Azóta is emlegetik azt a szegedi versenyt.
Nagyon komoly élmény volt hogy harmadik lettem, mert a hat versenyzőből bárki lehetett első és hatodik is…
Aztán 1986-ban a EB-t Varsó-ban rendezték, így elég sokan készültek rá. Meg is mondták nekem, hogy jobban járok, ha befogyasztok 70kg-alá, mert különben nem biztos, hogy ki tudok menni. Borzasztó volt, de befogyasztottam. Gyakorlatilag 74kg elérése után már csak izomból veszítettem. Szegeden, a Magyaron a mérlegelésnél 70,5Kg voltam. Kaptam egy negyed órát, hogy ledobjam azt a „fölös” fél kilót… olyan száraz voltam, mint még soha. Befértem a 70kg-ba, és megnyertem az Abszolútot is.
 Viszont sajnos az Eb-re ez a forma már nem maradt meg, így a 12. helyen végeztem. Az áprilisi VB után pedig augusztusban elvittek katonának,  úgyhogy mire leszereltem már nem a testépítés volt a fontos, hanem a család, és a munka. Megszületett Tamás fiam, és 1990-ben éreztem úgy, hogy hiányzik a régi életforma, ezért elkezdtem megépíteni a saját kis konditermemet, és felkészültem ’91-es szezonra.
A Debreceni II.. Osztályú Magyarbajnokságot megnyertem, majd sikerült megnyernem az Elsőosztályú  Magyarbajnokságot áprilisban, és a termet is megnyitottuk júniusban, úgyhogy elég sikeres év volt a ’91-es. A versenyek előtt még ’90 decemberében bementem Feri bácsihoz a boltjába, és megkértem, hogy segítsen felkészülni. Csodálkozott, hiszen nem is edzettem akkoriban, de támogatásáról biztosított. Kijött hozzám havonta egyszer, és egy ebéd mellett mindig megbeszéltük, hogy hogyan tovább.
Utána indultál még más versenyen is?
1992-ben még bekészültem a Budapest Bajnokságra, de itt Tóth Feri jobb volt nálam. Feri azonban nem tudta vállalni a Világbajnokságon való részvételt egy sajnálatos sérülés miatt, így nekem lett felajánlva, hogy utazzak ki Gratz-ba. 58-an indultunk a 80kg-os kategóriában, esélyem sem volt bekerülni a legjobb 15-be. Láttam azokon a fizikumokon, hogy csak ezért a sportért élnek, amit és nem tudok bevállalni, ezért úgy döntöttem abbahagyom a versenyzést…
  Táplálék-kiegészítőket használtál?
  Annak idején csak a Sportrobi volt, ami egy 83%-os fehérje volt. Nem volt finom, de benne volt aminek benne kellett lenni. Az ízét meg elvettük szörppel és különféle praktikákkal. A vitaminokat meg a patikában egyesével összevásároltuk.
 A család egyébként hogy támogatta a versenyzői ambícióidat?
  A családom nélkül biztosan nem ment volna. Maximálisan támogatták a karrieremet, büszkék voltak rám. A diétánál anyukám főzött rám, és tolerálták a versenyfelkészüléssel járó „drukkot”. Sőt a feleségemet, Ágnest ’85-ben ismertem meg egy felkészülési ciklusban, és a mai  napig kiegyensúlyozott boldog kapcsolatban élek Vele és két fiammal Tamással és Balázzsal. Balázs a testépítés helyett inkább a tanulásban és a teniszben jeleskedik, míg az idősebbik fiam Tamás a vas szerelmese lett és egész fiatalon világbajnok is lett.
  Edzőként is sikeres vagy…
  Köszönöm… Igen, Elek Zsolt volt az első világbajnokom, akit a kezdetektől én irányítottam, ma Tamás fiamnak, és Szűcs Zolinak próbálok segíteni
  Edzel ma is?
  Néha elkap a hév, de nem mondanám rendszeresnek. Tavaly a szicíliai világbajnokságra Tamás fiammal együtt edzettünk, mert nem nagyon volt edzőpartnere. Csodálkozott is mindenki, hogy milyen hamar összeszedtem magam. Főleg a karomon látszott először. Nemhiába az izommemória, az izommemória…
  Tervezel visszatérést esetleg egy masters versenyen?
  Jó lenne, foglalkoztat a gondolat, de nem hiszem, hogy lesz belőle valami, hiszen az én életem már másról szól. Ebbe pedig nem fér bele egy felkészülés egy vállalkozó életébe…
  Azért csak jó lenne a fiaddal egy színpadon…
  Nos igen, megfordult a fejemben, hogy Klasszikus Testépítésben egyszer még talán összemérjük erőnket… Csak amennyire örültem ennek a kategóriának, annyira elvették a kedvemet is a logikátlan pontozással. Lásd mi történt a Világbajnokságon… Egy genetikailag abszolút nem jó, de nagyon izmos srácot hoztak ki elsőnek…
  Köszönöm az interjút!
  Én köszönöm azt, hogy gondoltatok rám. Nagyon jól eső érzés, hogy ennyi év után is gondolnak az emberre… Ezúton pedig szeretném megköszönni Fekete Feri bácsinak, azt a munkát, és energiát, amit belém fektetett.
vissza

Versenyző kereső

Keresés névre
Név:  
Kezdj el gépelni és válassz a listából!
Bővített keresés
 BODYBUILDING
 HÍREK
 VERSENYNAPTÁR
 VERSENYZŐK
 ERŐEMELÉS
 HÍREK
 VERSENYNAPTÁR
 VERSENYZŐK
 ERŐSEMBER
 HÍREK
 VERSENYNAPTÁR
 VERSENYZŐK
 FITNESS
 HÍREK
 VERSENYNAPTÁR
 VERSENYZŐK
 WEBÁRUHÁZ
 KAPCSOLAT-VEVŐSZOLGÁLAT
 GARANCIA
 KISZÁLLÍTÁS ÉS FIZETÉS
 JOGI NYILATKOZAT
 CÉGADATOK
 Adatkezelési szabályzat
by xGraFiX