GYM.hu
BodybuildingErőemelésErősemberFitnessGYM ÉVKÖNYV 2011Webáruház
GYM bodybuilding. Testépítő hírek és tanácsok #1 forrása. 
hírek
versenynaptár
Versenyzők
Edzés
Táplálkozás
Táplálék kiegészítők
Dopping
Versenygaléria
Gym TV
Szövetségek
Szabályzat

GYM TV

Major Zsolt @ Eleven Ház
IFBB szakmai szemle
Major Zsolt @ K3 Fitness
Földvári Attila
Benedek Nikoletta és Nagy Levente
Molnár Péter
Szabó Melinda
Tóth Dani
Gym TV videók »

Krecsik László

Születési dátum: 1991. január 1.
Horoszkóp: bak
Krecsik László neve ismerősen hangozhat azoknak, akik ismerik a régi nagyokat. A mai fiatalok azonban valószínűleg még nem is hallottak róla. Itt az ideje.
Krecsik volt az, aki 1979-ben legyőzte az első magyar bajnokot, Bitter Istvánt. Ez nem volt egyszerű dolog, mégis sikerült neki. Ezután egymás után három évig ő volt az abszolút magyar bajnok...
Milyen volt akkoriban egy testépítő élete, mivel kellett szembenéznie és milyen nehézségeket kellett leküzdenie? Hogyan edzettek? Honnan szerezték a szaktudást?

Hogy kezdődött a testépítő karriered?

Véletlen volt… De tényleg… Már nem is tudom, hogy kit láttam egy egykezes súlyzóval edzeni, de arra emlékszem, hogy az illetőnek nőtt a karja. Rólam persze sokan tudják, hogyha meglátok valamit, vagy akár egy ötletet hallok meg, amiben van fantázia, akkor azt magamévá teszem, és tökéletesre fejlesztem.
És ez mikor volt?
1972-73 környékén. Amikor elkezdtem edzeni, akkor persze még csak a saját magam által összeeszkábált eszközöket tudtam használni. A súlyzóimat például betonból öntöttem ki. Azt persze ma már nehezen tudjuk elképzelni, hogy a szocializmusban ez bűncselekmény volt… Aki Amerikából jövő dologgal foglalkozott, azt bűnözőként tartották számon. A mai fiatalok számára elképzelhetetlen, ami abban az időben volt. Nem lehetettt kimondani, hogy „body building”, hogy „powerlifting”… Testépítő volt, meg „sportolj velünk”…
Mi alapján képeztétek magatokat?
Abban az időben nem nagyon tudtál tanácsot kérni senkitől, és újságokat is csak egy-két szerencsés tudott beszerezni külföldről, ráadásul idegen nyelven. A sportág is gyerekcipőben járt, ráadásul az előbb említett Amerika ellenesség miatt teljesen magunkra voltunk utalva, mi kísérleteztük ki a dolgokat.
És hogy jött a „versenyzés”?
75 környékére már kinőttem az otthoni eszközöket, és elmentem Fekete Ferenchez. Ez akkor számomra hatalmas dolog volt. Ő volt akkor a sztár a teremben, és nagyon örültem, amikor meghívott a házi versenyére. Mivel jól szerepeltem, ezért elkezdtünk együtt dolgozni, közben én lekoppintottam a gépeket, és a nála talált külföldi újságok alapján egy egész jól felszerelt edzőtermet „gyártottam” otthonra. Fejlődgettem, és Feketével a szocialista országokban végigjártuk az ottani versenyeket, főleg Lengyelországban voltunk sokat.
Mikor jöttek az első komoly elismerések?
Az első ’77-ben amikor „lapozó” lehettem, a Powerlifting bajnokságon. Én már annak is örültem, ugyanis ehhez már lenni kellett valakinek, legalább egy junior bajnoknak. A lapozó az, aki a súlyokat rakosgatja a rúdra a versenyeken. De az első komoly versenyeredményem 1979-ben volt, mikor Bitter Istvánt legyőzve én lettem a Magyar Bajnok.
Hogy sikerült őt legyőzni?
Kísérletezéssel. Abban az időben még nem tudtuk, hogy hogyan kell „jól” szálkásítani, zsírt égetni… A ’78-as versenyen a bemelegítő helységben az egyik srác panaszkodott, hogy elrontotta a felkészülését. Én ’79-ben már az ő módszerét továbbfejlesztve elértem egy olyan száraz fazont, amit Magyarországon addig nem nagyon láthatott a közönség.
És ez hogy sikerült?
Kardio edzéssel és16km futással.
Mik voltak a bajnoki paramétereid?
179 magas, 86kg, 45cm-es karméret. Ez lehet, hogy nem tűnik első hallásra túl soknak, de ez már egy lepucolt forma volt, ráadásul 79-ben nem voltunk olyan információk és kiegészítők birtokában mint manapság. Sok fiatalt látok a „plázákban” akiknek három hurka van a nyakán, de, de ha lepucolná magát nem sok maradna belőle az XXS-es pólóban. Én azt vallom, hogy a vádli és a fűrészizom legyen tökéletes, akkor a kar is biztosan az lesz…
Mely ereményeidre vagy a legbüszkébb?
A Junior Powerlifting Bajnokságra, és persze a ’79, ’80, ’81-es Abszolút Magyarbajnoki címekre. Érdekességképpen megemlíteném, hogy akkoriban a hivatalos kategóriák magasság alapján voltak, és nem súlyra.
Nemzetközi szinten értél el eredményt?
Sajnos komoly eredményt nem sikerült elérnem, viszont ’81-ben elindultam az Európa Bajnokságon. Sajnos a Cseheknek olyan helyzeti előnyük volt, amit nem lehetett behozni kísérletezéssel. Náluk engedték a szaklapokat, és valahogy a proteines kiegészítők is beszivárogtak nyugatról. Ezzel szemben mi napi 10 tojásból és 5 liter tejből gazdálkodtunk… Ha abban az időben lett volna aki az edzés-pihenés-táplálkozás hármasának kialakításában tudott volna segíteni, talán lehetett volna jobb is, mert genetikailag meg lett volna rá a lehetőség…
Manapság is edzel még?
Mamár csak műkedvelőként… Kényelmesen, és nem is rendszeresen.
Köszönöm a beszélgetést!

vissza

Versenyző kereső

Keresés névre
Név:  
Kezdj el gépelni és válassz a listából!
Bővített keresés
 BODYBUILDING
 HÍREK
 VERSENYNAPTÁR
 VERSENYZŐK
 ERŐEMELÉS
 HÍREK
 VERSENYNAPTÁR
 VERSENYZŐK
 ERŐSEMBER
 HÍREK
 VERSENYNAPTÁR
 VERSENYZŐK
 FITNESS
 HÍREK
 VERSENYNAPTÁR
 VERSENYZŐK
 WEBÁRUHÁZ
 KAPCSOLAT-VEVŐSZOLGÁLAT
 GARANCIA
 KISZÁLLÍTÁS ÉS FIZETÉS
 JOGI NYILATKOZAT
 CÉGADATOK
 Adatkezelési szabályzat
by xGraFiX