GYM.hu
BodybuildingErőemelésErősemberFitnessGYM ÉVKÖNYV 2011Webáruház
GYM bodybuilding. Testépítő hírek és tanácsok #1 forrása. 
hírek
versenynaptár
Versenyzők
Edzés
Táplálkozás
Táplálék kiegészítők
Dopping
Versenygaléria
Gym TV
Szövetségek
Szabályzat

GYM TV

Major Zsolt @ Eleven Ház
IFBB szakmai szemle
Major Zsolt @ K3 Fitness
Földvári Attila
Benedek Nikoletta és Nagy Levente
Molnár Péter
Szabó Melinda
Tóth Dani
Gym TV videók »

WBPF Európa Bajnokság

Versenygaléria / WBPF Európa Bajnokság
Egyéb
Női Fitness Physique
Model Physique -160cm
Model Physique -165cm
Model Physique -170cm
Model Physique +170cm
Női Athletic Physique -165cm
Női Athletic Physique +165cm
Női Testépítés
Férfi Fitness Phisique
Athletic Physique -175cm
Athletic Physique +175cm
Junior Férfi Testépítés
Masters 40-49év -80kg
Masters 40-49év +80kg
Masters +50év, +60év
-70kg
-80kg
-90kg
-100kg
+100kg
Testépítés Abszolút
Beszámoló:

Remek szervezés, fergeteges hangulat
W.B.P.F. EB 2011, Budaörs

Nyár elején nem csak a kánikulától forrongott a levegő Budaörsön, hanem egy nagyszabású nemzetközi sportrendezvénytől is, melynek keretein belül hozták tető alá a W.B.P.F. verziójú Európa Bajnokságot, a város tekintélyes méretű új sportcsarnokában. Sebestyén Péter és Buranits Ildikó szervezésével, ahogy azt tőlük az évek során megszokhattuk, biztosított volt a rendezvény nívója, hangulata, értéke. A kétnaposra tervezett rendezvény menetrendje szerint, június 11-én (szombat) az elődöntőkre, 12-én (vasárnap) a döntőkre került sor. Európa különböző tájegységeiről több mint száz "nehézfiú",és végletekig kidolgozott amazon  nevezett a versenyre. Hazai pálya ide vagy oda, de a csapat versenyt is bezsebelte a magyar különítmény, no és az abszolút  győzelmet is a férfi testépítésben egy magyar izomkolosszus, alias Kökény Béla kasznizta be, félelmetes ukrán riválisait maga mögé utasítva. És, hogy mindez nem a véletlen műve volt, mi sem illusztrálja ékesebben, mint az a tényállás, hogy a következő hétvégén a Budapesten megrendezett W.A.B.B.A. VB. abszolút győztese is ő lett. Örömünkre, a magyar hegemóniát ezúttal is el kellett szenvedniük az ellenfeleknek, de ezt a keserű érzést már megszokhatták a világversenyeken az utóbbi években.

Férfi Athletic 175 cm alatti kategóriában, Krémer József képviselte hazánkat. Józsi élete legjobb formáját hozta ezen a versenyen. Száraz, éles, erezett fazonnal vonult a színpadra, és nagy csatában végül a második helyen végzett, begyűjtve ezzel az ezüstérmet.

Férfi Athletic 175 cm felett, roppant erős kategóriában három magyar versenyző nevezett; Bolivári János a kilencedik helyen végzett, de formája alapján talán előrébb kellet volna helyezni őt, a tapasztalt "öreg róka" Illés Norbert is be kellett érje a hetedik hellyel, ami szintén azt igazolja mennyire erős volt ez a kategória. Rozgonyi Csaba hozta a legjobb formát a magyar trióból, és így is "csak" a negyedik hely jutott neki. Sajnos ez a kategória nem kedvezett a magyaroknak.

Férfi Testépítés -70 kg-ban Obertol"Oby" Dávid elhódította az EB címet, köszönhetően genetikai adottságainak, kidolgozott izomzatának. A fegyelmezett, alázatos felkészülés erkölcsi elégtételt nyújtott a fiatal versenyzőnek.

Krucsai József megismételte a múlt évi bravúrját, és a Férfi Testépítés 80 kg alatti kategóriát úgy nyerte, hogy minden bírónál az élen végzett. Tömött, mélyen metszett, erezett izomzatával kilógott a kategóriából, és teljesen megérdemelten végzett a mezőny élén. Szabó Sándor, aki a masters mellett ebben a kategóriában is indult, tisztességgel helytállt, és a negyedik helyen zárta a versenyt. Extra száraz fazont kalapált össze, és ha a tömege nagyobb, akár a dobogóra is állhatott volna. Kovács Mihálynak sajnos túlságosan erősnek bizonyult ez a kategória, így mindössze a hatodik helyen végzett. Talán a jövő több sikerrel kecsegtet Misinek, csak ne adja fel.

Könyörtelen mezőny gyűlt össze a 90 kg alatti Férfi Testépítő kategóriában is, ahol Zombori László  kivételével, aki forma időzítésének köszönhetően bekasznizta a bronzérmet, nem sok babér termett honfitársainknak. Mery Zoltán még a dobogó közvetlen közelében végzett, de Füzesi Tibor csak a hetedik helyet szerezte meg, és ezzel kiesett a döntőből. Nagy kár, mert Tibit jó genetikával áldották meg az Égiek, rengeteg tartalék maradt még benne, de valahogy elszámolta magát, és az EB-re nem tudta hozni a várt formát. Kökény Béla semmit nem bízott a véletlenre, és rettenetesen bekészült a versenyre.

Nem is kegyelmezett ellenfeleinek, és simán hozta a -100 kg-os kategóriát. Túldimenzionált méreteivel, száraz, metszett izomzatával, a mezőny fölé tornyosult, bár magasságát tekintve nem tartózik az égimeszelők táborába. Ugyanebben a kategóriában Otlokán Mihály a negyedik helyen v égzett, de becsületére szóljon, hogy az ukrán nagyágyukat egyedül Béla volt képes maga mögé utasítani. Ózi Attila az ötödik helyen zárta a versenyt, pedig élete egyik legjobb formáját hozta a WBPF EB-n.

A 100 kg feletti kategóriában Sára György nevezett, aki talán az EB legnagyobb vesztese volt helyezését tekintve. Az ötödik helyre sorolását máig sem értjük! Minimum a dobogó alsó fokán lett volna a helye, de akkora pontozási malőr történt, amire nincs ésszerű magyarázat. Gyuri azon testépítők egyike, aki méretei ellenére elegáns, látványos a színpadon. Nem lehet tudni, milyen szempontokat favorizáltak a döntnökök ebben a kategóriában.

Masters Testépítés 40-50 év között, 80 kg alatt nagy csatát vívott a nagy múltú Kupcsik László és Gulyás László, aki kora ellenére nemrég robbant be a versenyzői elitbe. Végül a zsűri neki ítélte oda a bajnoki címet, de akár fordítva is dönthettek volna. Talán Gulyás Laci nüansznyival szárazabb volt, és a bírák ezt favorizálták Kupcsik Laci impozáns méreteivel szemben, akinek főleg mellizmait akár a nagy profik is megirigyelhetnék. Bár Szabó Sándor a kategória legszárazabb versenyzője volt, tömege elmaradt a két Laciétól, így a dobogó harmadik fokára állhatott. Kis János a negyedik helyen végzett, de figyelembe véve, hogy alig a harmadik versenyén volt túl, tisztességgel helytállt. Főleg lábizmain kell még korrigálnia, és akkor minden bizonnyal több babér is terem Jani számára a jövőben.

Erős mezőny gyűlt össze a 80 feletti Masters 40-50 év közötti kategóriában is. A szakemberek megítélése szerint, az élen végzők akár a felnőtt mezőnyben is domináns szerepet tölthettek volna be. Magyar viszonylatban Torma László szerepelt a legjobban, aki a negyedik helyet csípte meg, de ha Fortuna Laci mellé szegődik, akár a dobogón is végezhetett volna. Laci tömött és száraz volt, kerek deltákkal, impozáns karméretekkel. A nagy "veterán" Vásárhelyi Zoltán az ötödik helyen zárta a versenyt, ami ékesen illusztrálja, hogy bizony ezt a kategóriát nem a termeszhangyák hordták össze. Kelemen Zoltán a hatodik, míg Dénes József a hetedik helyen végzett. Nekik talán a szálkásítás nem jött össze úgy, ahogy az elvárható lett volna egy EB-re.

A Masters Testépítés 50-60 év között, egy adminisztrációs hiba következtében egybe pontozták a 80 kg alatti és feletti kategó riát, és így téves eredményhirdetés született, amit a későbbiek során korrigált a szövetség vezetősége. A 80 kg alatti kategóriában Lakatos"Múmia"Mihály nyerte el az aranyérmet, aki pályafutása során hozott már ennél jobb versenyformát is. Főként a hátsó pózait illetően lehetett tapasztalni némi bőr alatt lappangó vizet, de tömegéből is veszített, ami látható hiányosságnak tűnt, főleg mivel a korábban "porszáraz" "Múmia" amúgy sem a túldimenzionált tömegéről volt híres. Medek Tibor végzett a második helyen, aki mint általában száraz fazonnal érkezett a versenyre, de tömegét illetően ő sem tartózik a robusztus versenyzők mezőnyébe. A 80kg feletti kategóriában Kovács László ezüstérmet nyert. Laci talán szárazságát illetően javíthatott  volna még, de őt ismerve, valószínű, hogy a jövőre majd jobban odafigyel erre a hiányosságára is. Gombos Miklós képviselte a 60 év feletti Masters kategóriát. Az aranyérem mellett, életműdíjjal tüntették ki a szervezők, amit maga Sipos Jenő a VPOP szóvivője adott át a színpadon, a közönség vastapsa kíséretében.

Női Testépítő kategóriában, Kathiné Marianna az első ifjúságán túl, bizonyságot tett, hogy ezt a sportágat nem években mérik. Száraz izomtömeggel érkezett a versenyre, és erkölcsi különdíjként bezsebelhette a közönség valamint a szakma elismerését. Harmadik helyen végzett, de helytállása példaértékű lehetne a fiatal generáció számára.

Czine Szilviának nem sikerült megismételnie az elmúlt évi bravúrt a Fitness kategóriában, és a második helyen zárta a versenyt. Nem bírt holland ellenfelével, aki jogosan vitte el az aranyérmet. Szilvi jó formával érkezett Budaörsre, de ezúttal ez is kevésnek bizonyult a győzelem megszerzéséhez. Örök érvényű az a mondás mely szerint; könnyebb a csúcsra feljutni mint ottmaradni! Ugyanebben a kategóriában Szokol Borbála bronz érmet szerzett, míg Rigó Blanka a negyedik helyen végzett. Bori versenyről-versenyre fejlődik, optimistán tekinthet a jövőbe. Blankának kel még csiszolódnia, de ami késik nem múlik.

A Női Modell 160 cm alatti kategóriában induló Zsupán Fanni fiatal kora ellenére, rutinos versenyzőnek számít, aki győzelmet győzelemre halmozott az elmúlt években. Ezúttal sem engedte ki kezéből "Viktóriát", melyet mindenekelőtt kisugárzásának, színpadi megjelenésének köszönhet. Ezüstérmet szerzett Hajdrik Mária, aki talán kissé túlságosan izmosra fejlesztette magát a kategória követelményeihez képest. Marcsit pompás arányokkal áldotta meg a sors, a felkészülésben pedig nem ismer kompromisszumokat. Harmadik helyen végzett, és ezzel bronzérmet szerzett Rajnai Réka, akinek Marcsival ellentétben még egy kev és izomtömegre szüksége lett volna, hogy megszerezhesse a második helyet. Réka még nagyon fiatal versenyző, ezt az apró hiányosságát bőven van ideje pótolni. Remenyik Ilona (Icuka "faracuki")a negyedik helyen végzett, de a maga 43 évével, öntudatával, kitartásával, példaképe lehetne minden ifjú amazonnak, és ékes példája annak, hogy ebben a sportágban határ a csillagos ég. Kis Brigittának a beállásokban kell még javítania, és a fodrászával dögösebb hajkoronát varázsoltatni, ami valószínűleg sokat dobna az amúgy fantasztikus kisugárzásán. Ő az ötödik helyen zárta a versenyt.

A Modell 165 cm alatt induló Nagy Bettina minden kétséget kizáróan vitte el az aranyérmet. Színpadi megjelenése, kisugárzása, magabiztos pózolása, ámulatba ejtette a közönséget, a zsűrit, de m“ 9g ellenfeleit is. Nem nehéz megprófétálni, hogy mivel ez az ifjú hölgy szerencse csillaga alatt született, óriási sportkarriert futhat még be. Második helyen Zagyva Rita végzett, aki arányaival, rutinos beállásaival, megérdemelte az ezüstérmet. Kérdéses volt a bronzérem sorsa, amelyet végül Nagy Klaudiának ítéltek oda a döntnökök, aki rutinosabban mozgott a színpadon, és talán ennek köszönheti, hogy maga mögé utasította a szép arcú Suba Beátát, akinek ez volt élete második fellépése. Merész vállalkozás volt ez "Sába" részéről, de tisztességgel megoldotta a feladatot.

Modell 170cm alatti kategóriában, Németh Krisztina végzett az élen, mintegy ékes bizonyítékaként, hogy a magyar lányok szépsége, nőiessége elit helyet foglal el a földkerekségen. Geszti Helga bronzérmet szerzett, és ha a formaidőzítése jobban sikerül, akár a második helyet is megszerezhette volna. Ebben a kategóriában Paz Zsuzsanna végzett a negyedik helyen, akinek még fejlődnie kel, hogy felvegye a versenyt a legjobbakkal.

Szintén a Modell kategória 170cm felettiek mezőnyében, a szőke bombázó Tóth Virginia szerezte meg az aranyérmet, aki nőiességével, tapasztalatával teljesen megérdemelte a győzelmet. Második helyen a gömbölyű idomokkal megáldott Szálas Anett végzett, ami ezen a szinten komoly eredménynek számít, míg a dobogó harmadik fokára Ladó Réka állhatott. Réka rendkívül vonzó lány, szépen kidolgozott arányos testtel. A kategóriában negyedik helyen végzett Keller Ildikó, aki becsülettel helytállt ebben a kiegyensúlyozott mezőnyben.

Könyörtelen küzdelmet hozott a Női Athletic 165cm alatti kategória, ahol roppant erős mezőny gyűlt össze. Végül, Szeberényi Éva kasznizta be az aranyat, megelőzve Szokol Borbálát, aki egyre vehemensebben tör az élre. Éva jó genetikával rendelkezik, és rengeteg munkát fektetett a felkészülésbe. A végletekig kidolgozott izomzatának köszönhetően, megérdemelten végzett az élen. Czine Szilvia elszámította magát, amikor ebben a kategóriában is benevezett. Ő a nőies modell prototípusa, túl erős volt számára ez a kategória. Mindössze az ötödik helyen zárta a versenyt. Németh Adrienn a hetedik, Horváth Orsolya a nyolcadik, Bödör Dóra pedig a kilencedik helyen végzett. Számukra valóban túl erős volt a kategória, és volt aki közülük már korábban is elindult nagy versenyeken, és tudjuk, hogy több versenyen csúcsformát hozni, bizony lehetetlen.

Erős mezőny gyűlt össze a Női Athletic 165cm feletti kategóriában, amelyben az ukrán hölgy győzelméhez parányi kétség sem fért, mint ahogy Suri Orsolya második helyezése is abszolút megérdemelt volt. Orsi viharvert, tapasztalt versenyző, tudja melyek azok a szempontok amelyek döntő jelentőségűek lehetnek az elbírálás szempontjából. Harmadik helyen Szabó Réka végzett, aki szépen lepucolt fazonnal érkezett a versenyre. Darázs Andrea (Darázs Ádám strongman bajnok neje) aki négy gyerek nevelése mellett készült, "edzőváltásnak köszönhetően fantasztikus formát hozott", és Rékával nagy csatában végül a negyedik helyen zárta a versenyt. Kétségtelenül Andinak volt a legnagyobb tömege a mezőnyben, talán ha combját kissé sikerül jobban lepucolnia, akár a dobogóra is állhatott volna.  Lehet az edzőváltást korábban meg kellett volna lépnie?


A W.B.P.F. EB-n alig volt kategória ahol nem volt magyar induló, ami azzal magyarázható, hogy egyes versenyzők a következő hétvégére időzítették a csúcsformát, amikor a W.A.B.B.A. VB-t rendezték meg Budakalászon. Már most komoly tárgyalások folynak, hogy 2013-ban a W.B.P.F. verziójú Világbajnokságot is Magyarországon rendezzék meg, és Buranits Ildikó valamint Sebestyén Péter habitusát ismerve, szinte borítékolható, hogy ezt a rendezvényt magyar honban hozzák tető alá. Mi sportkedvelők drukkolunk, hogy a tárgyalásokat siker koronázza.

    "múmia"

Eredmények:

Az ötödik helyezés után végző versenyzők nem jutottak tovább az elődöntő ből.

Női Fitness Physique
 1. Van Der Hoek Yada (Hollandia)
 2. Czine Szilvia
 3. Szokol Borbála
 4. Rigó Bianka

Model Physique -160cm
 1. Zsuppán Fanni
 2. Hajdrik Mária
 3. Rajnai Réka
 4. Remenyik Ilona
 5. Kis Brigitta

Model Physique -165cm
 1. Nagy Bettina
 2. Zagyra Rita
 3. Nagy Klaudia
 4. Suba Beáta

Model Physique -170cm
 1. Németh Krisztina
 2. Van De Kamp Sandra (hollandia)
 3. Geszti Helga
 4. Pál Zsuzsanna

Model Physique +170cm
 1. Tóth Virginia
 2. Szálas Anett
 3. Ladó-Burista Réka
 4. Keller Ildikó

Női Athletic Physique -165cm
 1. Szeberényi Éva
 2. Szokol Borbála
 3. Kovarova Ivana (szlovákia)
 4. De Keuster Vicky (belgium)
 5. Czine Szilvia
 6. Hanvsic Timea (szlovákia)
 7. Németh Adrienn
 8. Horváth Orsolya
 9. Bödör Dóra

Női Athletic Physique +165cm
 1. Kuzmyna Nataliia (Ukrajna)
 2. Suri Orsolya
 3. Szabó Réka
 4. Darázs Andrea

Női Testépítés
 1. Rosmarytsia Oksana (ukrajna)
 2. Mahlinkova Ivana (szlovákia)
 3. Kathiné Mariann

Férfi Fitness Phisique
 1. Trutaiev Makysm (ukrajna)
 2. Beuk Imro (hollandia)
 3. Krenkler Matthias (németország)

Athletic Physique -175cm
 1. Rosmarytsia Leonid (ukrajna)
 2. Krémer József
 3. Schneider Michael (ausztria)

Athletic Physique +175cm
 1. Van Staveren Wesley (hollandia)
 2. Bendedikt Martin (ausztria)
 3. Bitorina Randolf (hollandia)
 4. Rozgonyi Csaba
 5. Shabelnyi Sergii (ukrajna)
 6. Spasokukovsky Iurii (ukrajna)
 7. Illés Norbert
 8. Beuk Imro (hollandia)
 9. Boluari János
 10. Margo Clint (málta)

Junior Férfi Testépítés
 1. Balasa Árpád
 2. Martsynyak Roman (ukrajna)

Masters 40-49év -80kg
 1. Gulyás László
 2. Kupcsik László
 3. Szabó Sándor
 4. Kis János

Masters 40-49év +80kg
 1. Zelenko Pavio (ukrajna)
 2. Chernous Pavio (ukrajna)
 3. Schidea Dominic (málta)
 4. Torma László
 5. Vásárhelyi Zoltán
 6. Kelemen Zoltán
 7. Dénes József

Masters +50év
 1. Kotunou Sergiy (ukrajna)
 2. Lakatos Mihály
 3. Medek Tibor
 4. Kovács László

Masters +60év
 1. Gombos Miklós

-70kg
 1. Obertol Dávid
 2. Rossi Angelo (olaszország)

-80kg
 1. Krucsai József
 2. Otriaskin Dymitro
 3. Corrieri Andrew (málta)
 4. Szabó Sándor
 5. Urdas Calin-Dan (románia)
 6. Kovács Mihály

-90kg
 1. Irani Shahin (belgium)
 2. Pucek Michael (szlovákia)
 3. Zombori László
 4. Méry Zoltán
 5. Schidea Dominic(málta)
 6. Besyhchasnyi Sergii (ukrajna)
 7. Füzesi Tibor
 8. Arthaber Roman (ausztria)

-100kg
 1. Kökény Béla
 2. Kuzmyn Mykhayil (ukrajna)
 3. Artemenko Oleksandr (ukrajna)
 4. Otlokán Mihály
 5. Ózi Attila
 6. Drescher Klaus (ausztria)

+100kg
 1. Kozyra Adam (ukrajna)
 2. Chernous Palvo (ukrajna)
 3. Velikof Venelin (bulgaria)
 4. Smutny Robert (cseh köztársaság)
 5. Sára György
 6. Gangl Armin (ausztria)

Abszolút bajnok: Kökény Béla
vissza

versenynaptár

Teljes versenynaptár »
 BODYBUILDING
 HÍREK
 VERSENYNAPTÁR
 VERSENYZŐK
 ERŐEMELÉS
 HÍREK
 VERSENYNAPTÁR
 VERSENYZŐK
 ERŐSEMBER
 HÍREK
 VERSENYNAPTÁR
 VERSENYZŐK
 FITNESS
 HÍREK
 VERSENYNAPTÁR
 VERSENYZŐK
 WEBÁRUHÁZ
 KAPCSOLAT-VEVŐSZOLGÁLAT
 GARANCIA
 KISZÁLLÍTÁS ÉS FIZETÉS
 JOGI NYILATKOZAT
 CÉGADATOK
 Adatkezelési szabályzat
by xGraFiX