GYM.hu
BodybuildingErőemelésErősemberFitnessGYM ÉVKÖNYV 2011Webáruház
GYM bodybuilding. Testépítő hírek és tanácsok #1 forrása. 
hírek
versenynaptár
Versenyzők
Edzés
Táplálkozás
Táplálék kiegészítők
Dopping
Versenygaléria
Gym TV
Szövetségek
Szabályzat

GYM TV

Major Zsolt @ Eleven Ház
IFBB szakmai szemle
Major Zsolt @ K3 Fitness
Földvári Attila
Benedek Nikoletta és Nagy Levente
Molnár Péter
Szabó Melinda
Tóth Dani
Gym TV videók »

Fitbalance Beach Club

Versenygaléria / Fitbalance Beach Club
Backstage
Miss Beach International
Mr. Beach International
Beszámoló:

Egy Buliverseny története!
Berkes László (IFBB szövetségi kapitány) írása

A nyár elején éppen az edzőteremben fürödtünk az izzadságunkban Bara Csabi barátommal. Két gyakorlat között küzdöttem, hogy összeszedjem magam, amikor Csabi előhozakodott egy váratlan ötlettel.
- Rendezzünk július végén egy Fitbalance versenyt Siófokon! - mondta.
Elsőre zsigerből elvetettem az ötletet. Számtalan érv szól egy nyári szabadtéri verseny megrendezése ellen. Néhány éve, én már rendeztem az Aranyparton versenyeket, modell versenyt is, (ott indult Horváth Zsuzsi karrierje is a Berkes Team-el) biztosan páran még emlékeznek, akik a részesei voltak. Sok buktatója van egy ilyen versenynek, az időjárás kiszámíthatatlansága, a versenyzők OFF szezonos mivolta nyáron, hogy csak a két legnyomósabbat említsem.
Persze járt az agyam, és továbbgondoltam a lehetőséget.
Az év elején szövetség elé terjesztette Balogh Sanyi nemzetközi bíró kollégám a Men’s Physique kategória felvételét, hiszen az Arnold Classic rendezvényen, a női Bikini (Modell) Fitnesz kategória népszerűségével vetekszik, ez a Beach Boy kategóriaként is emlegetett új divízió.
Mivel elfogadás előtt állt a felvétele, mi is lenne jobb helyszín ennek a kategóriának a debütálására, mint Magyarország legfrekventáltabb, legnépszerűbb strand területe, Siófokon a Beach Club.
Megszületett az elhatározásunk, így a mellprogram közepén: Legyen egy Mr Beach International verseny, IFBB Men’s Physique szabályrendszerrel, valamint, egy Miss Beach International, IFBB Bikini (Modell) Fitness szabályrendszerrel. Két abszolút verseny, mivel a versenyzők számának tekintetében óvatosak voltak a jóslataink. Az esetleges külföldi jelentkezőket sem akartuk kizárni, hogy a Magyar Tenger mellett versenyezhessenek, ezért lett nemzetközi a egmérettetés.


Na persze a névválasztás nem volt ennyire egyszerű, négy sorozat időtartamát ölelte fel az edzésünkből. Természetesen társultak a Fitbalance elmaradhatatlan tömegsport rendezvényei, és az egészségügyi szűrések.
Csaba a Szövetség marketing igazgatója meg is kezdte a helyszínnel és a szponzorokkal az egyeztetéseket. Jómagam pedig sportszakmailag kezdtem a program összeállításához. Beindult a gépezet:elkészült a versenykiírás, a jelentkezőkkel felvettem a kapcsolatot és a programterv is kikörvonalazódott. Tudtam, hogy ez nem az ismert versenyzők összecsapása lesz, hiszen ők pihennek a tavaszi és őszi szezon között, rájuk nem apellálhatunk. Valóban így is volt, a nevezésekben csupa ismeretlen új név jelentkezett, akik még nem versenyeztek és kevés információval rendelkeztek az új próbatétellel kapcsolatban.
A fiúk indultak nagyobb önbizalommal, nagyobb számban, a számukra teljesen ismeretlen kategória meghódítására. A hölgyek kicsit lassabban zárkóztak fel a fiúk létszámához, de akkor történt valami, ami ezt egy nap alatt megváltoztatta: A PEAK GIRLS TÁMADÁSA!!!!
Mező Mónika a Peak Hungary tulajdonosa, és Palatinusz Tünde a Peak felkészítő edzője, lehetőséget látott a versenyünkben az újonnan toborzott Modell hadtestük felmérésére és színpadhoz szoktatására. Nem akarták őket rögvest az őszi szezon elején a mélyvízbe dobni. És valóban mennyire bölcsen látták, hiszen a lányok kaptak még egy lépcsőfokot a minősítő versenyek előtt is a színpadra lépéshez.

Arra eszméltem, hogy negyven nevezés szinte áttekinthetetlen sora áll a postafiókomban, a hozzájuk kapcsolódó kérdésekkel, a versennyel, teendőkkel kapcsolatban. Szinte mind újoncok, lelkes fiatal sportolók, akik a versenyzés kapujához léptek.
Nyár ide vagy oda, tudtam, hogy óriási siker lesz, aminek a gyümölcse majd csak később fog igazán beérni.
Mindeközben még egy megerősítés történt az új férfi kategóriával kapcsolatban. Az amerikai után az európai Arnold Classic is felvette, utólag versenyei sorába a Men’s Physique kategóriát. Ezáltal hivatalos IFBB kategória lett 178cm alatti és feletti megosztásban.
Természetesen a Szövetség azonnal határozott is a kvalifikáció lehetőségéről, amit a szeptember 30.-ai versenyünkre tettünk. Sőt mivel Magyarországon lesz a Masters Junior Világbajnokság, a Szövetség kezdeményezte egy open junior verseny megrendezését ebben a „műfajban”. Az engedélyt nagy valószínűséggel meg is fogjuk kapni. Egy újabb lehetőség kapujában állunk a magyar sportolók, nemzetközi sikereinek gyarapítására.


A rövid, ámde sok új információt hordozó, nemzetközi kitekintésünk után, térjünk vissza Siófokra. Elérkezett a verseny napja, reggel 07.00-kor már a balatoni városban talált minket, az előző nap bulija után, lassan induló reggel, nem csoda, hiszen a Beach Club színpadán nemrég ért véget a pénteki parti. A személyzet álmosan indította az új reggelt, elég empatikus voltam, hiszen magam is hét nyarat dolgoztam végig az Aranypart nyári, tomboló forgatagában.
Mindenben segítségre találtunk a parton, kicsit visszatértem az életem egy régi állomására, ahol sokan, annyi idő elteltével is régi barátként fogadtak. Bara Csabi el sem ment szinte a helyszínről, hiszen este még könnyűzenei menedzserként, Nagy Adri énekesnőt kísérte ide fellépni.
Minden összeállt, lassan egyre több ismerős arc tűnt fel, jelezve, a testépítés fitnesz világ képviselői sorra megérkeznek.
Czine Szilvi műsorvezetőként, Rajnai Réka, mint a verseny arca, Szabó Melinda, Molnár Peti mint fellépők. Érdekes volt látni, ahogy a hétköznapi emberek egyik döbbenetet ki sem heverve a másikba esnek. Elnézést, hogy mindenkit nem tudok felsorolni, de akkor egy komoly lista kerekedne a cikkből.
A fő szponzor BioTech, kitett magáért, az álltaluk támogatott szinte teljes sztárgárdát felvonultatta a standján. Mind a résztvevőket, mint a lelkes mozogni vágyó vendégeket ajándékokkal halmozták el.
Délben elindult a regisztráció, utána a versenyzők az öltözőkbe vonultak, hogy előkészüljenek. Az idő gyorsan telt, pörögtek az események.
Technikai értekezlet tisztázta a verseny részleteit, majd hamar elérkezett a színpadra lépés ideje. A bírók eső körben az elődöntő 15 résztvevőjét választották ki a lányok és fiúk népes táborából.
Az első 15 versenyző újra a színpadra lépett az elődöntőben, hogy közülük az 6 döntőst válassza ki a szakmai zsűri.


A hangulat egyre forrósodott, ahogy szűkült a versenyben maradók köre. A döntőben a bekerülő 6-6 versenyző tiszta lappal kezdte újra a versenyt, eddigi pontjaik lenullázódtak és újra indult a bírálatuk.
Sokaknak ez furcsa lehet, de ennek az értékelési formának, nagy jelentősége van, a női és férfi fitnesz modelleknél a színpadi mozgás, kisugárzás, magabiztosság is igen fontos értékelési szempont.
A verseny folyamán, a versenyző javíthat, akár helyezéseket is, nem egyetlen felvonulás alapján dől el a rangsor. Itt is volt olyan versenyző, akinek a 15-be kerülés önbizalmat adott, miután pedig a top hatba került annyival magabiztosabb lett, hogy fordított az előző megítélésén. Megérdemelten feljebb is lépett a dobogón egy fokkal. Remegő lábú, elsőversenyes újoncból, magabiztos versenyzőként fejezte be a versenyt.
Eldőlt a verseny, és megszülettek a nap bajnokai, akik megérdemelten vehették át az értékes nyereményeiket a szponzoroktól és a rendezőktől elismerésképpen, a befektetett munkáért...
Sok versenyző teljesítménye külön díjakkal is jutalmazva lett.
Akik nem az „élbolyban” végeztek, azok pedig tapasztalatokkal gazdagodtak, hogy legközelebb kevesebb hibával, jobban, eredményesebben készüljenek fel.
Voltak, akik azért estek ki, mert nem számítottak rá, hogy ez a verseny is magas követelményt állít nekik, volt, aki a felkészülése közben jött el, és mivel az őszre időzít még nem volt formába, volt, aki eltévesztette a kategóriát és ide túl izmos volt. Akadtak, olyanok, akiknek a színpadi mozgással, vagy önmaguk megmutatásával gyűlt meg a bajuk.
Amit valaki nem tud bemutatni, az nem is értékelhető a bírók számára.
Mivel esztétikai sport, a barnítás, hölgyeknél a smink, frizura összhangja az egész megjelenéssel, helyezéseket jelenthet. A sorrend a teljes összkép alapján áll fel, amiben az előzőekben taglaltak közül minden szegmens benne van. Tehát minden kicsi részletre figyelni kell a versenyzőnek és az edzőknek.
Mivel ez egy tét nélküli „felhozó” verseny volt, szerintem a hibákból, mid a felkészítők mind a versenyzők sokat tanultak. Mindezek tükrében rutinosabban, tapasztaltabban indulnak az őszi szezonnak, és ez mindenkinek egy nagyobb élményt eredményezhet majd a további versenyeken.
Itt nem volt mindenki „profi” versenyző, de a verseny célja is egy nyári közös tanulással, tapasztalással, kikapcsolódással összekötött élmény szerzése volt mindenkinek.
Ez maradéktalanul sikerült ezen a jó hangulatú összejövetelen, ahol sok új sportbarátság születet, régieket fűztek még szorosabbra. A sportnak az is a célja, hogy az embereket közelebb hozza egymáshoz, a köztük lévő különbségek, esetleges ellentétek ellenére is. A sporttal egy jobb világot teremtünk, magunknak és az egész szűkebb, tágabb környezetünknek.


Bemutatkozott Magyarországon az IFBB Men’s Physique , illetve a Férfi Fitnesz Modell kategória, és ez egy SPORTTÖRTÉNELMI ESEMÉNNYÉ teszi a mi kis megmozdulásunkat.
Akik bírálták a versenyzők felkészültségét, azokat felvilágosítom, hogy a Magyar Kupa tavasszal kvalifikál az Európa Bajnokságra, ősszel a Magyar Bajnokság a Világbajnokságra.
Azokon a versenyeken, kiélezett küzdelmet, nagy „csatákat” láthatnak majd, természetesen a sportbarátság szelleme által átjárva. Jól tudjuk, a sportolók csak ellenfelek a küzdelem idejére, nem ellenségei egymásnak.

vissza

versenynaptár

Teljes versenynaptár »
 BODYBUILDING
 HÍREK
 VERSENYNAPTÁR
 VERSENYZŐK
 ERŐEMELÉS
 HÍREK
 VERSENYNAPTÁR
 VERSENYZŐK
 ERŐSEMBER
 HÍREK
 VERSENYNAPTÁR
 VERSENYZŐK
 FITNESS
 HÍREK
 VERSENYNAPTÁR
 VERSENYZŐK
 WEBÁRUHÁZ
 KAPCSOLAT-VEVŐSZOLGÁLAT
 GARANCIA
 KISZÁLLÍTÁS ÉS FIZETÉS
 JOGI NYILATKOZAT
 CÉGADATOK
 Adatkezelési szabályzat
by xGraFiX