GYM.hu
BodybuildingErőemelésErősemberFitnessGYM ÉVKÖNYV 2011Webáruház
GYM bodybuilding. Testépítő hírek és tanácsok #1 forrása. 
hírek
versenynaptár
Versenyzők
Edzés
Táplálkozás
Táplálék kiegészítők
Dopping
Versenygaléria
Gym TV
Szövetségek
Szabályzat

GYM TV

Major Zsolt @ Eleven Ház
IFBB szakmai szemle
Major Zsolt @ K3 Fitness
Földvári Attila
Benedek Nikoletta és Nagy Levente
Molnár Péter
Szabó Melinda
Tóth Dani
Gym TV videók »

WABBA Világbajnokság

Versenygaléria / WABBA Világbajnokság
Backstage
Tall
Miss Model
Masters
Super Masters
Miss Shape
Body Fitness -175cm
Body Fitness +175cm
Miss Fitness
Super J24
Short
Miss Body Fitness
Medium
Páros
X-Tall
Overall (abszolút)
Beszámoló:

W.A.B.B.A. Vb. Budapest
Egy nagyszabású világverseny szépséghibája


Pintér Ferenc, immáron második alkalommal vállalta be a WABBA vb. szervezését, 2011 június 18-án, amelynek lebonyolítása, amint tudjuk nem éppenséggel egy sétagalopp. Akárcsak az NAC verziójú szövetség, a WABBA is lassan, de könyörtelenül szorongatja a nemrégiben még teljhatalmú I.F.B.B. szövetséget. Ennek a magyarázata pofon egyszerű; a WABBA nem szab korlátokat a versenyzőknek, indulnak ahol jól esik nekik, nem fenyegeti eltiltással, nem tapogatják a versenyző póznadrágját, hogy nem készülhet fényes anyagból, hogy az oldalpánt két cm-nél keskenyebb nem lehet, nem uszítják a versenyzőkre a sport tisztasága mellett letett nagy esküt elhívatott szent prókátorokat, kik ha szükséges akár huszonnégy órán keresztül lesik árgus szemekkel a szerencsétlen, elgyötört versenyzőt, hogyan produkál hét dl. vizeletet saját húgyhólyagjából...és sorolhatnánk.

Valljuk meg a vb-nek megvolt a maga esztétikai szépséghibája is, amivel akarva akaratlanul szembe kell néznünk. Ez pedig nem más, mint a döntnökök helyenkénti önkényes ítélet hozatala. Ha eddig a Wabbáról elmondható volt, hogy többnyire objektíven, korrektül pontoztak, sajnos ezúttal a bíráskodás bőven hagyott kívánnivalót maga után, melynek elsősorban épp a magyar versenyzők voltak a kárvallottjai. Főleg olasz sporttársaink "jóvoltából" születtek, helyenként több mint paradox eredmények.Talán a bíró bizottság elnökének nem ártana jobban odafigyelni a jövőben, hogy hasonló anomáliák a döntést illetően ne forduljanak elő, hiszen az ilyen jellegű döntéshozatal rányomja bélyegét a szövetség renoméjára is.

De nézzük, hogyan alakultak az eredmények magyar szempontból;

A Super Junior (24 évig) kategóriában induló Józsa Béla olyan meggyőző fölénnyel vitte el az aranyat, hogy győzelméhez kétség sem fért. Sűrű, tömött, metszett izomzatát, még a felnőtt kategóriák versenyzői is megirigyelhették volna. Béci esetében még a"jóindulatú" pontozó urak sem tehettek semmit, hogy elássák. Néhány héttel korábban a magyar ifjú titán, alig csúszott le a dobogó legfelső fokáról az N.A.C. VB-n.

A Super Masters (50 év feletti) kategóriában, Medek Tibor akár csak egy héttel korábban a WBPF EB-n, esüstéremmel térhetett haza. Száraz, érett izomzatot vonultatott fel, de tömeg tekintetében örök átok sújtja a veterán harcost. Helyezése abszolút megérdemelt. Ugyanebben a kategóriában, Kovács László bronzérmet szerzett, ami egy világbajnokságon mindenképpen tiszteletre méltó eredmény. Laci, magasságát illetően impozáns látványt nyújt a színpadon, de ehhez a magassághoz, még nem párosul egy megfelelő méretű izomtömeg, és szárazsága sem volt olyan meggyőző mint a Tibié.

Masters kategóriában (40-50év között), a magyar kettős -Kupcsik László negyedik, és Hegedűs István ötödik hely-  számára, amolyan fekete szombat volt június 18-ka. Amennyiben a szakzsargonnak hinni lehet, márpedig miért ne hinnénk, több mint tiszteletlen volt, amit a két magyar versenyzővel műveltek a pontozó kollégák. Úgy söpörték le őket a dobogóról( annak nem is akármelyik fokáról), mint szélvész a falusi wécé tetőt. Mindketten tömött, száraz, eres fazonnal érkeztek a budakalászi sportcsarnokba. Egyszerűen nincs magyarázat, hogy mehet el valaki odáig, hogy önnön érdekektől hajszolva, egyetlen tollvonással megpecsételje egy versenyző több hónapos vérverejtékes, gyötrelmes munkáját. Kérdés, hogy hasonló esetekben, a bíró bizottság elnöke miért nem vonja felelősségre a renitens pontozókat és kér magyarázatot tőlük tettükért?!

A Testépítés alacsony kategóriában (-172cm), Kökény Béla képviselte Magyarországot, méghozzá nem is akárhogyan. Nem csak a kategóriát hozta meggyőző fölénnyel, hanem az abszolút győzelmet is besöpörte. Béci rettenetesen masszív, minden oldalról tömött, szinte nincs is hiányossága. Ha ebben az ütemben fejlődik, ki tudja merre visz az útja? Az már most megprófétálható, hogy rövid időn belül új dimenziók nyílhatnak meg előtte. Bécit ezen a versenyen lehetetlen volt überelni, ellene még azok a döntnökök sem tehettek semmit, akik egyébként lelkiismeret furdalás nélkül, ott gyalázták meg a sportmorált ahol csak tehették.

Így történt ez a Testépítés közép kategóriában is (-178cm), ahol Zombori László és Mery Zoltán indultak. Laci a verseny egyik legesztétikusabb atlétája volt, pazar színpadi megjelenésével kitűnt a mezőnyben, de a zsűri néhány tagja ezt másként látta. Zolinak is mindenképpen előrébb kellett volna végeznie, de őt is másként értékelték az ítélethozók. És itt nem a hazai pálya előnyéről van szó, hanem a pontozás szabályzatában előírt kritériumokról.

Sára György nevezett a magas kategóriában (+178cm), és vitte el a pálmát. Gyuri, olyan atléta, aki tömege ellenére is képes megtartani eleganciáját, amely elsősorban természetesen alkati adottságainak köszönhető. Vékony ízületekkel rendelkezik, arányos izomzattal, és számottevő verseny rutinnal. Sajátos adottságait ezen a napon könyörtelenül ki is használta. Kemény fából faragták, így szerencsére nem taglózta le az előző heti fiaskó, amelyet a WBPF EB-n szenvedett el.

A Miss Model (fitness modell) kategóriában, három magyar grácia is nevezett; Szalay Brigitta és Tóth Virginia. Brigi nőiesen kidolgozott izomzatának köszönhetően megcsípte a harmadik helyet, de Virginiának nem jött össze a dobogó, ő a negyedik helyen zárta a versenyt. Szomorkodni neki sincs oka, hiszen tisztességgel helytállt. Madarász Kitti sajnos nem jutott a döntőbe, de nincs miért elkeserednie, hiszen ezzel a világ még nem dőlt össze. Lesz ez még jobb is.

Miss Shape kategóriában indult Herczog Erzsébet és Rigó Bianka, aki nagyszerű kűrt mutatott be, de a testfordulókban alulmaradt vetélytársival szemben. Nem jutott a döntőbe, de ő még nagyon fiatal, tehát szép jövő elé nézhet, ha így folytatja. Az örök ifjú Betti, élete legjobb formájával lépett színpadra, de a döntőbe jutáshoz sajnos ez nem volt elégséges.

A magyar fitnesz egyik nagyasszonya, Gróf Brigitta képviselte hazánkat a Miss Fitness kategóriában, és bár sérülten érkezett a versenyre, kitűnő formát hozott, de a bírók szerint, ez csupán a második helyre volt elegendő. Ám ez az ezüstérem, a legtöbb világszervezet világbajnok hölgyének érdemeit egyáltalán nem csökkenti.

Férfi Body Fitness (atletik) -175cm-es kategóriában indult Krémer József, aki talán pályafutása legjobb formáját hozta. Pompásan lepucolva, metszett, erezett izomzattal érkezett a versenyre, de a pontozók csak a negyedik helyre taksálták a formáját. Helyezése mindenesetre erősen véleményes.

Rozgonyi Csaba nevezett a Body Fitness +175cm-es kategóriába, de neki sem jött össze a dobogó, így az ötödik helyen zárta a versenyt. Csaba igazából nemrég robbant be az élmezőnybe, ez talán a színpadi mozgásán is meglátszott, de mivel remek genetikával áldották meg az Égiek, az apró hiányosságait könnyen korrigálhatja a jövőben. Illés Norbert a hatodik helyen végzett, de az ő helyezése is kifogásolható. Norbi, rutinos, viharvert atléta, átélt már egy s mást pályafutása során, tehát borítékolható, hogy egy kudarc terhe alatt nem fog összeroppanni.

A furcsa pontozások ellenére, hazánkfiai-és lányai ezúttal is elkényeztettek bennünket, hiszen ahol csak lehetett, kíméletlenül taroltak. Fitnesz berkekben gyakran elhangzik egy utópisztikus kérdés; mi történne, ha egy verseny idényre bekészülne minden nagyágyú (férfi-és nő egyaránt) aki csak él és mozog a magyar body-és fitnesz szférában? Így is reszket a világ ahol magyar versenyzők bukkannak fel, mekkora káoszt produkálna a magyar kontingens ha valóban minden neves versenyző egyszerre indulna? Lehet, hogy "Magyar invázió" jelzővel titulálnák az adott versenyt? Nyilván utópiáról papolok, hiszen ez sosem fog bekövetkezni, de az vitathatatlan tény, hogy magyartól tartana a magyar.

Nos, mi maradjunk a realitások talaján, és bízzunk benne, hogy a WABBA vb.-hez hasonlóan hazánk a jövőben is otthont ad majd nagyszabású világversenyeknek. Nem kétséges, fejlődni még van mit az összes szövetségnél, így a Wabbánál is, de ez az irány évről-évre pozitív tendenciát sugall, és a közönség is kezdi megszokni, hogy az IFBB-n túl is létezik sportélet.

   "múmia"
Eredmények:

Super J24

 1. Jozsa Bela
 2. Gudeikis Evaldas (Litvánia)
 3. Ilkovic Mykola (Ukrajna)
 4. Hyseni Egzon Albánia)
 5. Balasa Arpad (Szerbia)
 6. Riccio Bernardino (Svájc)
 • Pellissier Steven Gerald (Svájc)

 

Super Masters

 1. Pompameo Giuseppe (Svájc)
 2. Medek Tibor
 3. Kovács László
 4. Willi Odenthal (Németország)

 

Masters

 1. Ernö Reichardt (Németország)
 2. Payet Pierre (La Reunion)
 3. Viglianisi Angelo (Olaszország)
 4. Kupcsik Lászlo
 5. Hegedűs István
 6. Bandiera Massimo (Olaszország)
 • Machoud Pascal (Svájc)
 • Muco Nikollaq (Albánia)
 • Khimchenko Segii (Ukrajna)

 

Men Short

 1. Kökény Béla
 2. Pedrina Luca (Olaszország)
 3. Ramirez Acosta (Spanyolország)

 

Men Medium

 1. Iatsiuk Sergii (Ukrajna)
 2. Cabello Ivan (Spanyolország)
 3. Zombori László
 4. Méry Zoltán
 5. Kysil Andrii (Ukrajna)
 6. Riviere Laurent (Franciaország)
 • Navarro Herrera Antonio (Franciaország)
 • Valenti Giovanni (Olaszország)

 

Men Tall

 

 1. Roumpanis Georgios (Görögország)
 2. Paoloni Fabio (Olaszország)
 3. Feher Erno (Hollandia)

 

Men X-Tall

 

 1. Sára György
 2. Skorokhod Pavlo (Ukrajna)
 3. De Bastiani Vittorino (Olaszország)
 4. Maiorano Sandro (Olaszország)
 5. Turec Sebastien (Svájc)
 6. Colliard Christophe (Svájc)
 • Kavgas Nikolaos (Görögország)

 

Miss Model

 1. Kargiatli Niki (Görögország)
 2. Albanese Jessica (Olaszország)
 3. Szalay Brigitta
 4. Toth Virginia
 5. Nikolaeva Olga (Oroszország)
 6. Lytvynenko Anastsiia (Ukrajna)
 • Remmert Uschi (Németország)
 • Madarász Kitti

 

Miss Shape

 1. Regina Mohrbacher (Németország)
 2. Capilupi Elena (Olaszország)
 3. Vallisneri Silvia (Olaszország)
 4. Bertaux Victoria (Franciaország)
 5. Kovarova Ivana (Szlovákia)
 6. Cheseaux Carla Alexandra (Svájc)
 • Vezeteu Simona (Románia)
 • Herczog Erzsébet
 • Rigó Bianka Claudia
 • Dubikaltyte Jolanta (Litvánia)
 • Nesterova Alla (Kazahsztán)

 

Miss Fitness

 1. Di Bari Emanuela (Olaszország)
 2. Grof Brigitta
 3. Volpato Veronica (Olaszország)
 4. Trevisan Erica (Olaszország)
 5. Brida Stefania (Olaszország)
 6. Minaldo Bettina (Olaszország)
 • Benard Claire (Franciaország)
 • Mahrikova Ivana (Szlovákia)
 • Gkasiami Stavroula (Görögország)

 

Miss Body Fitness

 1. Franzoso Cristina (Olaszország)
 2. Kaskani Konstantina (Görögország)
 3. De Iulio Erminia (Olaszország)
 4. Fries Manuela (Németország)

 

Men Body Fitness -175cm

 1. Khimion Borys (Ukrajna)
 2. Calcagno Lorenzo (Olaszország)
 3. Salviato Marco (Olaszország)
 4. Krémer József
 5. Lecce Ezio (Olaszország)
 6. Losi Loris (Olaszország)
 • Achim Reck (Németország)
 • Walter Mosic (Németország)

 

Men Body Fitness +175cm

 1. Virgolino Stefano (Olaszország)
 2. Brunetti Lorenzo (Olaszország)
 3. Trioulidis Stavros (Görögország)
 4. Spasokukotskyi Iurii (Ukrajna)
 5. Rozgonyi Csaba
 6. Illés Norbert
 • Machoud Pascal (Svájc)
 • Barktus Arturas (Litvánia)
 • Bisson Francesco (Olaszország)
 • Margaritis Georgios (Görögország)

 

Couples

 

 1. Lytvynenko Anastsiia + Spasokukotskyi Iurii (Ukrajna)
 2. Mohrbacher Regina + Bartenbach Gerd (Németország)
 3. Remmert Uschi + Reck Achim (Németország)

 

 

Overall

 1. Kökény Béla
vissza

versenynaptár

Teljes versenynaptár »
 BODYBUILDING
 HÍREK
 VERSENYNAPTÁR
 VERSENYZŐK
 ERŐEMELÉS
 HÍREK
 VERSENYNAPTÁR
 VERSENYZŐK
 ERŐSEMBER
 HÍREK
 VERSENYNAPTÁR
 VERSENYZŐK
 FITNESS
 HÍREK
 VERSENYNAPTÁR
 VERSENYZŐK
 WEBÁRUHÁZ
 KAPCSOLAT-VEVŐSZOLGÁLAT
 GARANCIA
 KISZÁLLÍTÁS ÉS FIZETÉS
 JOGI NYILATKOZAT
 CÉGADATOK
 Adatkezelési szabályzat
by xGraFiX