GYM.hu
BodybuildingErőemelésErősemberFitnessGYM ÉVKÖNYV 2011Webáruház
GYM bodybuilding. Testépítő hírek és tanácsok #1 forrása. 
hírek
versenynaptár
Versenyzők
Edzés
Táplálkozás
Táplálék kiegészítők
Dopping
Versenygaléria
Gym TV
Szövetségek
Szabályzat

GYM TV

Major Zsolt @ Eleven Ház
IFBB szakmai szemle
Major Zsolt @ K3 Fitness
Földvári Attila
Benedek Nikoletta és Nagy Levente
Molnár Péter
Szabó Melinda
Tóth Dani
Gym TV videók »

IFBB Magyar Kupa

Versenygaléria / IFBB Magyar Kupa
Backstage
Minősítő Testépítés 16-18év
Minősítő Testépítés 18-21év
Minősítő Testépítés +21év
Minősítő Fitness Modell -165cm
Minősítő Fitness Modell +165cm
Fitness -163cm
Fitness +163cm
Fitness Modell -165cm
Fitness Modell +165cm
Body Fitness -158cm
Body Fitness -163cm
Body Fitness -168cm, +168cm
Testépítés -65kg, -80kg
Klasszikus Testépítés -180cm, +180cm
Abszolút Fitness
Abszolút Body Fitness
Abszolút Fitness Modell
Szabadidős Junior Body Fitness
Szabadidős Body Fitness -163cm
Szabadidős Body Fitness +163cm
Szabadidős Női Testépítés
Szabadidős Klasszikus Testépítés -175cm
Szabadidős Klasszikus Testépítés +175cm
Szabadidős Testépítés -85kg
Szabadidős Testépítés +85kg, Masters
Szabadidős Páros Testépítés
Szabadidős Fitness Modell -165cm
Szabadidős Fitness Modell +165cm
Szabadidős Abszolút Testépítés
Szabadidős Abszolút Fitness Modell
Beszámoló:Idén tavasszal (2011 május 8-án) a Budapest Sportaréna (Papp László Sportaréna) adott otthont az IFBB Magyar Kupa testépítő és fitnesz versenynek, amely egyben a Fitbalance rendezvény része volt. Jóllehet az IFBB versenyek  lebonyolításának egyik jellemzője a túlságosan hivatalos egyhangúság, ám ezúttal a szervezőknek sikerült némi hangulattal megfűszerezni a létszámában is népesebb versenyt. Időben is viszonylag gyorsabban, pörgősebben sikerült lebonyolítani az elmúlt évekhez képest. A nézőtér zsúfolásig megtelt annak ellenére, hogy a rendezvény a nagy színpad mögé szorult, és a lelátóktól izoláltan bonyolították le. Standok, kiállítások tömkelege, no meg a meghívott, valamint a nézőtéren felbukkanó sztárvendégek emelték a rendezvény nívóját.

A minősítő versennyel indult a nap, ahol korcsportokra bontották a mezőnyt, melynek végeredményei a következőképpen alakultak; Testépítés 16-18 év között Tarnóczi Bence nyerte az arany minősítést teljesen megérdemelten. Az ifjú titán már most olyan fazont vonultatott fel, amellyel bőven megállta volna a helyét a felnőttek között is ezen a versenyen. Kérdés, hogy a jövőben milyen perspektívák nyílnak számára a többi szövetség berkein belül.

18-21 év közötti korcsoportban Telek László valamint Halász Barnabás  nyertek arany minősítést (a minősítő versenyek esetében több versenyzőnek is lehetősége van azonos eredményt elérnie), de felkészültségüket tekintve nem értek fel fiatalabb versenytársuk kvalitásaival, de hát ők más korcsoportot képviseltek.

A 21 év feletti korcsoportban három atléta is arany jelvénnyel térhetett haza; Ádám Viktor, Géri János valamint Petró Ferenc. Ők valamennyien jól felkészült formában érkeztek a versenyre, de még tovább kell fejlődniük ha komolyabb jövőképet dédelgetnek. Hála a hölgyeknek, akadnak olyan elemzésre méltó kategóriák, ahol izgalmasan alakultak a végeredmények.

Így a -165cm Fitness Modell Minősítőn Bödör Dóra, Wootsch Fanni valamint Regős Lili holtversenyben végeztek az élen , és vitték el az arany jelvényt. Ők valamennyien bizonyítottak már a nyílt versenyeken is, ami arra enged következtetni, hogy komoly sportkarriert futhatnak be, amennyiben így folytatják.

A Fitness Modell +165cm-esek mezőnyében Vasváry Nikolett vitte el a pálmát, akinek szintén minden kvalitása megvan a nagyobb csatákban való felzárkózáshoz.

Tíz fantasztikus alkattal megáldott hölgy nevezett a Felnőtt Magyar Kupa Fitness Modell -165cm-es kategóriában, ahol újfent összecsapott a két örök rivális Nagy Bettina és Péter Lívia (támogatója a Power Track). Bettinát ezúttal felkészültebbnek látták a döntnökök, de ha bájaikat tekintve két aranyérmet is ki lehetne osztani egy versenyen, akkor valószínűleg, a két ifjú amazon egyformán boldogan hagyhatta volna el a színpadot. De mivel ezt a szabályok nem teszik lehetővé, Lívia az ezüst éremmel boldogulhatott ezen a napon. Wootsch Fanni nyerte a bronzérmet, akinek a két élen végző versenyző még túl kemény diónak tűnt a magyar kupán.

Kemény küzdelmet hozott a Fitness Modell +165cm-es kategória is, amelyben nyolc vonzó hölgy nevezett. Az aranyérmet végül Szálas Anett vihette haza, aki semmit nem bízott a véletlenre, lelkiismeretesen bekészült a versenyre. Nőiesen kidolgozott izomzatot vonultatott fel, irigylésre méltó genetikai adottságokkal ötvözve. Ladó Burista Réka ott lihegett a nyakán, és megpróbálta megszorongatni Anettet, de végül alulmaradt, és be kellett érnie az ezüstéremmel. Ám Réka is rutinos versenyző, bármikor képes meglepetést okozni. Harmadik helyen Madarász Kitty végzett, de egy ilyen erős és kiegyensúlyozott mezőnyben nincs oka a szomorúságra. Bőven van még ideje a felzárkózáshoz, hogy jobban felkészülve megszorongassa ellenfeleit. 

A Body Fitness -158cm-es kategória három esélyesnek indult, szinte bármilyen sorrend elfogadható lett volna. Végül, Németh Adrienn végzett az élen, aki főleg felső "testével" vitte el az aranyat. Kerek vállai szépen ki voltak dolgozva, széles háta, és lapocka mozgató izmai tagoltak voltak, de lába kissé elmaradt felső testétől, főleg ami a szeparáltságot illeti. Remenyik Ilona tömegben alulmaradt Adriennel szemben, de ő is felkészülten érkezett a Papp László arénába, és Icuka épp a lábával henceghetett leginkább. Hajdrik Mária a bronzéremmel vigasztalódhatott, és a hiányos barnítás nála az IFBB jellegű megmérettetéseken valahogy nem úgy jön össze, mint a független versenyeken. Na vajon miért? Mindenesetre, ez lényegesen elmosta a kidolgozottságát, definiáltságát, hiszen a fénytörés egy kivilágított színpadon másképp mutatkozik egy világos testen, mint egy jól lebarnított izomzaton.

A Body Fitness -163cm-ben Szeberényi Éva, a tőle megszokott versenyformát hozta, az aranyat pedig vitte, ahogy szokta. Kecses ízületei, a szinte végletekig kidolgozott izomzata, kétségkívül a kategória fölé helyezték Évát. Egy szintén rutinos versenyző hölgy, Balogh Edina végzett a második helyen, aki már több alkalommal is megmutatta oroszlán körmeit. Arányos testfelépítése, formás combizmai, színpadi megjelenése, mind olyan ütőkártyák Edina tarsolyában, amelyeknek köszönhetően az élmezőnyben szokott végezni. Szigethy Anett sem ismeretlen a műfaj kedvelői számára, számos nagy csatában vett már ő is részt. Kemény ellenfélnek bizonyult ezen a versenyen is, és a dobogó harmadik fokára állhatott.

A Body Fitness -168cm-es kategóriában Nagy Klaudia vitte el a pálmát, aki úgy lépett a színpadra, hogy már az első beállásnál nyomatékosította, ma győzni jött az arénába. Togobickij Vera végzett a második helyen, akinek még kell némi rutinra szert tennie, hogy egy keményebb mezőnyben az élbolyban végezhessen. Az elnyűhetetlen Herczog Erzsébet vihette haza a bronzérmet, aki példaképe lehetne minden öt gyermekes  anyukának. Hihetetlen akaraterő, és kitartás jellemzik Bettit, és helyezésétől függetlenül, mindig jó kedélyű, és meg tudja örizni higgadtságát, szemben sok olyan sportolóval, aki elveszíti önkontrollját.

Body Fitness +168cm-ben Metzler Anita indult, és nyerte az aranyérmet. Becsülettel bekészült a versenyre, arról meg ő tehet a legkevésbé, hogy ellenfelei elmaradtak ezen a napon.

Pillanatig sem volt kérdéses, ki nyeri a Fitness -163cm-es kategóriát. Ki más mint a későbbi Junior világbajnok, Szabó Melinda. Alkati megjelenése, és fergeteges produkciója felülmúlhatatlan volt ezen a napon is. Elnour Szamira próbálta megszorongatni Melindát, de ezen a napon be kellett érnie az ezüstéremmel, ami korántsem csökkenti az egzotikus lány sportolói érdemeit. A bronzérmet Harangozó Tímea nyerte, akinek kvalitásai lehetővé teszik, hogy a jövőben akár többet is kihozhasson magából.

A Fitness +163 cm-es kategóriát Darvas Luca nyerte, aki pompásan mutatott a színpadon, kecsesen hajtotta végre a testfordulókat, és a kűrje is szinte kifogástalan volt. Molnár Hajnalka követte őt a sorban, aki mindent megtett, hogy a dobogó legfelső fokára állhasson, de ezen a napon ez még nem jött össze neki. Harmadik helyen Vághi Zsuzsanna végzett, de nincs oka elkeseredni, mert ő sem töltött be statiszta szerepet. Lesz ez majd még jobb is.

Klasszikus Testépítés -180cm-ben hat atléta mérette meg magát, amelyben az aranyérmet végül Vígh László vihette haza, elsősorban jobb felkészültségének köszönhetően a mögötte felsorakozóknál. Kelemen Dániel végzett a második helyen, megelőzve Géri Jánost, aki talán ha jobban lepucolja magát, akár egy jobb helyet is megcsíphetett volna.

Bakonszegi Gyula képviselte a Klasszikus Testépítés +180cm-es kategóriáját, és ennek megfelelően nyerte az aranyérmet. Nem ő tehet róla, hogy rettegtek tőle az ellenfelek, és már a bejáratnál visszatáncoltak.

Ugyanez történt Gödöny Zsolttal is, aki a Testépítés -65 kg-ban nevezett, és nyerte a kategóriát, de ez Telek Lászlóról is elmondható, aki a -80kg-os kategóriában indult.

A Női kategóriák abszolút bajnokai: Fitness; Darvas Luca, Body Fitness; Szeberényi Éva, Fitness Modell; Nagy Bettina. Nyilván akadnak akik megkérdőjelezik egyik-másik abszolút győztes győzelmi érdemeit, de az ilyen esetekben valóban nüansznyi különbségek lehetnek döntő jelentőségűek, és a pontozók olyan szempontokat mérlegelnek, amelyek meghatározóak lehetnek a végeredmény kialakulásánál; szimmetria, arányok, színpadi megjelenés, kisugárzás, előadó készség...

Hála, a Szabadidős Verseny hozott némi színt a férfi kategóriák egyébként szegényebb világába is, aminek köszönhetően a verseny összességében megütötte a kívánt színvonal mércéjét. Itt, a testépítés -85kg-os kategóriában az elnyűhetetlen veterán, Gulyás László aratott győzelmet, aki nem is tömegének, hanem elsősorban talán szeparáltságának, definiáltságának köszönhetően söpörte be az aranyat az osztrák Kronberger Roman elől, aki szintén jól felkészülten érkezett a Papp László Arénába, de be kellett érnie az ezüstéremmel. A verseny bronzérmese Deák István lett, akinek csak az érme volt bronzszínű, a teste sajnos nem annyira, pedig ha több barnítót használt volna...?

Testépítés +85kg-ban a minden hájjal megkent Vásárhelyi Zoltán vitte el a pálmát, aki óriási tapasztalattal rendelkezik. Jóllehet, Zoli erre a versenyre nem érkezett csúcsformában, de a rutin és az évek hozzásegítették a győzelemhez. Bocz Tamás végzett a második helyen, aki egyre jobban tör az élre. Ha ebben ez ütemben fejlődik, és ha majd jobban megtanul pózolni, még akármit is hozhat számára a jövő. Rozsnoki Attila vihette haza a bronzérmet, aki Tomihoz hasonlóan, a fejlődés útján van még, de biztosra vehető, hogy még ő sem ért az út végére.

Junior Body Fitnessben, Bödör Dóra lett a befutó, aki talán tömegének köszönhetően előzte meg Szigethy Anettet. Mindenesetre mindkét ifjú hölgynek még csiszolódnia kell, hogy nagyobb versenyeken is az élen végezzenek.

A Body Fitness -163cm-es kategóriát, ahogy az várható volt, Szeberényi Éva nyerte aki, már számtalan versenyen bizonyított. Őt Szokol Borbála követte, aki az utóbbi évben hatalmas metamorfózison ment át. Nem nehéz megprognosztizálni, hogy Bori hamarosan a nemzetközi porondon is leteszi névjegyét a fitnesz asztalára. A verseny bronzérmese Andrijana Kiprijanoska lett, akinek arányai, szimmetriája megütik a nemzetközi mércét. Ő is impozáns látványt nyújtott a színpadon.

Kanti Boglárka nyerte a Body Fitness +163cm-es kategóriát, megelőzve Szabó Rékát és Metzler Anitát. Árnyalatnyi különbségek döntöttek a hölgyek között, de ami Boglárka mellett szólt, talán a válla kereksége, definiáltsága, valamint magabiztos fellépése volt.

Klasszikus Testépítés -175cm-ben a visszatérő Gergyesi Ákos vitte el az aranyat, aki felkészültségének, no meg rutinjának köszönhetően utasította maga mögé az Ausztriából érkező tömegesebb Rody Hedot (ezüst), valamint Manuel Khalupkát (bronz).

Klasszikus Testépítés +175cm-ben Harald Schober vitte el az aranyat teljesen megérdemelten. Az osztrák versenyzőt arányos, szimmetrikus testtel áldották meg az Égiek, és erre ráadásul lelkiismeretesen rádolgozott. Az ezüstérmet Molnár Tamás nyerte, aki erre a versenyre még nem érkezett csúcsformában, de néhány hét múlva kirobbanó formában indult az NAC VB-n, amelyen fantasztikus eredményt ért el. Herwig Staurer (Ausztria) végzett a harmadik helyen, aki tiszteletet parancsoló megjelenésével hatalmas csatát vívott az ezüstéremért.

Masters Testépítésben Vásárhelyi Zoltán indult, és nyerte a kategóriát, de Zoli a nyílt kategóriában már megmutatta oroszlánkörmeit.

Női Testépítésben Kathiné Mariann vitte el az aranyat, aki a sportnak köszönhetően, második ifjúságát éli. Az ezüstérmes Lajter Judit, nőiesebb, kevésbé definiált izomzatát tekintve, talán inkább a forma kategória képviselője.

Fitness Modell itt, Fitness Modell ott, Fitness Modell mindenhol. Talán ez a női fitnesz jövője? Nagy Bettina "rossz" szokásához híven, hozta a -165cm-es kategóriát, és itt is Péter Líviát előzte meg gigászi csatában. A köztük levő párharc kísértetiesen hasonlít az örök osztrák-magyar focirangadókhoz. Harmadik helyen egy másik fiatal amazon, Wootsch Fanni végzett, aki megpróbálta megszorongatni a két élen végzőt, de ez egyelőre még túl merész próbálkozás volt a számára.

A 165cm-es kategória fölött, a szuperbájos Redl Petra végzett az élen, akit szépségén túl, extra alkati adottságokkal áldott meg Fortuna. Vasvári Nikolett végzett a második helyen, aki megjárt már egy-két csatamezőt, tehát tapasztalatban nála sincs hiány. Szálas Anett vihette haza a bronzérmet, de nincs oka szomorkodni, hiszen egy ilyen kiélezett mezőnyben, ez mindenképpen dicséretre méltó eredmény.

A Fitness Modell abszolút győztese-nem találjátok ki-, Nagy Bettina lett, aki már ki tudja hány győzelmet aratott fiatal kora ellenére. Testépítés abszolút bajnok pedig a +175cm-es klasszikus kategória győztese, Harald Schober lett, teljesen megérdemelten.

Ezzel a 2011-es Fitbalance verseny elemzését talán ki is merítettük, de a rengeteg kategórián túl, komoly tanulságokat vonhatunk le, pozitív, de sajnálatos módon negatív értelemben is egyaránt. Leszámítva a női kategóriákat, és a Szabadidős Verseny indulóit, a Magyar Kupa, a férfi kategóriákat illetően, a sport törvény által hozott túlzottan szigorú szabályoknak köszönhetőn, színvonalában ezúttal is hagyott némi kívánni valót maga után. Ebből az aspektusból tekintve félő, hogy az IFBB vetélytársai az évek múlásával felborítják az erőviszonyokat, és lassan felmorzsolják azt a tiszteletet parancsoló szövetséget, amely évtizedeken keresztül megalapozta a testépítés és fitness jövőjét.

Fájó,hogy a sportba is beköltözött a politika, és önző érdekektől elvakultan nincs bűntudata, hogy a sport színvonalának rovására teszi. No de nem tisztünk sportpolitikai elemzésekbe keveredni, az erre hivatott hozzáértők így vagy úgy, majd megoldják ezt a gyötrelmes kérdést is. Mindent egybevetve a 2011-es Magyar Kupa hozott némi javulást a sportágban az IFBB részére, és naívan reméljük, hogy ennek a tendenciának a jövőben is lesz folytatása.

 "múmia"

Eredmények:

Minősítő Verseny

Testépítés 16-18év

 • Tarnóczi Bence - arany minősítés
 • Németh Tóth Márk - ezüst minősítés
 • Abuzant József - ezüst minősítés
 • Abuzant Jakab - ezüst minősítés
 • Gál Bálint - ezüst minősítés
 • Schmidt László - bronz minősítés

Testépítés 18-21év

 • Telek László - arany minősítés
 • Halász Barnabás - arany minősítés
 • Magyar Botond - ezüst minősítés
 • Róza Tamás - ezüst minősítés
 • Jacsó András - bronz minősítés

Testépítés 21 év felett

 • Ádám Viktor - arany minősítés
 • Géri János - arany minősítés
 • Petró Ferenc - arany minősítés
 • Bojer Ferenc Zoltán - ezüst minősítés

Fitness Modell -165cm

 • Bödör Dóra - arany minősítés
 • Wootsch Fanni - arany minősítés
 • Regős Lili - arany minősítés
 • Halmágyi Orsolya - ezüst minősítés
 • Illés Zsuzsanna - ezüst minősítés
 • Ehrmann Zsuzsanna - bronz minősítés
 • Bérczes Krisztina - bronz minősítés

Fitness Modell +165cm

 • Vasváry Nikolett - arany minősítés
 • Horváth Eszter - ezüst minősítés
 • Geszti Helga - ezüst minősítés
 • Kiss Adél - ezüst minősítés
 • Trencsényi Bernadett - bronz minősítés
 • Tóth Zita - bronz minősítés
 • Neményi Rita - bronz minősítés

 

Magyar Kupa

Fitness Modell -165cm

 1. Nagy Bettina
 2. Péter Lívia
 3. Wootsch Fanni
 4. Regős Lili
 5. Vass Vivienn
 6. Halmágyi Orsolya
 7. Zsiga Melinda
 8. Tasi Judit
 9. Tamás Zsoltné
 10. Juhász Genovéva

Fitness Modell +165cm

 1. Szálas Anett
 2. Ladó Burista Réka
 3. Madarász Kitty
 4. Paczolay Claudia
 5. Pál Zsuzsa
 6. Margit Edina
 7. Janity Zsófia
 8. Vidra Ágnes

Body Fitness -158cm

 1. Németh Adrienn
 2. Remenyik Ilona
 3. Hajdrik Mária

Body Fitness -163cm

 1. Szeberényi Éva
 2. Balogh Edina
 3. Szigethy Anett
 4. Matkó Tímea

Body Fitness -168cm

 1. Nagy Klaudia
 2. Togobickij Vera
 3. Herczog Erzsébet

Body Fitness +168cm

 1. Metzler Anita

Fitness -163cm

 1. Szabó Melinda
 2. Elnour Szamira
 3. Harangozó Tímea
 4. Kiss Alexandra

 Fitness +163cm

 1. Darvas Luca
 2. Molnár Hajnalka
 3. Vághi Zsuzsanna

Klasszikus Testépítés -180cm

 1. Víg László
 2. Kelemen Dániel
 3. Géri János
 4. Nagy Imre
 5. Kronome Zoltán
 6. Lelovics Gábor

Klasszikus Testépítés +180cm

 1. Bakonszegi Gyula

Testépítés -65kg

 1. Gödöny Zsolt

Testépítés -80kg

 1. Telek Zoltán

Abszolút Fitness

 1. Darvas Luca 

Abszolút Body Fitness

 1. Szeberényi Éva 

Abszolút Fitness Modell

 1. Nagy Bettina

Szabadidős Verseny

Testépítés -85kg

 1. Gulyás László
 2. Kronberger Roman (Ausztria)
 3. Deák István

Testépítés +85kg

 1. Vásárhelyi Zoltán
 2. Bocz Tamás
 3. Rozsnoki Attila

Junior Body Fitness

 1. Bödör Dóra
 2. Szigethy Anett

Body Fitness -163cm

 1. Szeberényi Éva
 2. Szokol Borbála
 3. Andrijana Kiprijanoska
 4. Németh Adrienn
 5. Matkó Tímea
 6. Csala Lilla

Body Fitness +163cm

 1. Kanti Boglárka
 2. Szabó Réka
 3. Metzler Anita

Klasszikus Testépítés -175cm

 1. Gergyesi Ákos
 2. Rody Hedo (Ausztria)
 3. Manuel Khalupka (Ausztria)
 4. Lengauer Thomas (Ausztria)

Klasszikus Testépítés +175cm

 1. Harald Schober (Ausztria)
 2. Molnár Tamás
 3. Herwig Steurer (Ausztria)
 4. Ádám Viktor
 5. Praschl Martin (Ausztria)

Masters Testépítés

 1. Vásárhelyi Zoltán

Páros Testépítés

 1. Vásárhelyi Zoltán és Szokol Borbála

Női Testépítés

 1. Katiné Marianna
 2. Lajter Judit

Fitness Modell -165cm

 1. Nagy Bettina
 2. Péter Lívia
 3. Wootsch Fanni
 4. Regős Lili
 5. Zsiga Melinda
 6. Vass Vivienn
 7. Bérczes Krisztina
 8. Orosháziné Daróczi Csilla

Fitness Modell +165cm

 1. Redl Petra
 2. Vasvári Nikolett
 3. Szálas Anett
 4. Ladó Burista Réka
 5. Madarász Kitty
 6. Jacqueline Gerlach (Ausztria)
 7. Pál Zsuzsanna

Abszolút Fitness Modell

 1. Nagy Bettina

Abszolút Testépítés

 1.  Harald Schober (Ausztria)
vissza

versenynaptár

Teljes versenynaptár »
 BODYBUILDING
 HÍREK
 VERSENYNAPTÁR
 VERSENYZŐK
 ERŐEMELÉS
 HÍREK
 VERSENYNAPTÁR
 VERSENYZŐK
 ERŐSEMBER
 HÍREK
 VERSENYNAPTÁR
 VERSENYZŐK
 FITNESS
 HÍREK
 VERSENYNAPTÁR
 VERSENYZŐK
 WEBÁRUHÁZ
 KAPCSOLAT-VEVŐSZOLGÁLAT
 GARANCIA
 KISZÁLLÍTÁS ÉS FIZETÉS
 JOGI NYILATKOZAT
 CÉGADATOK
 Adatkezelési szabályzat
by xGraFiX