GYM.hu
BodybuildingErőemelésErősemberFitnessGYM ÉVKÖNYV 2011Webáruház
GYM bodybuilding. Testépítő hírek és tanácsok #1 forrása. 
hírek
versenynaptár
Versenyzők
Edzés
Táplálkozás
Táplálék kiegészítők
Dopping
Versenygaléria
Gym TV
Szövetségek
Szabályzat

GYM TV

Major Zsolt @ Eleven Ház
IFBB szakmai szemle
Major Zsolt @ K3 Fitness
Földvári Attila
Benedek Nikoletta és Nagy Levente
Molnár Péter
Szabó Melinda
Tóth Dani
Gym TV videók »

Pilis Kupa

Versenygaléria / Pilis Kupa
Backstage
Miss Fitness
Férfi Fitness Forma
Fitness
-85kg
+85kg
Body Fitness
Masters
Bikini Modell
Páros Testépítés
Beszámoló:

Szervezésben, hangulatban jeles!

Szerény, de nagyszerű versenyt rendeztek november 12-én Pilisvörösváron idén immáron hetedik alkalommal. Az ilyen versenyeknek megvan a sajátos családias hangulata, itt a versenyző nem érzi magát számkivetettnek, anonimnak valamelyik sztár árnyékában.

Pavelka Beáta főszervező és egyben vezető bíró tett róla, hogy a verseny dinamikusan peregjen, felesleges időhúzás nélkül, tényező mely a versenyzőt és a publikumot egyaránt a méla unalomba kergeti. Ne feledjük, a zsűri tagjai között is voltak nagynevű döntnökök mint Berkes László vagy a tatabányai nagy múltú testépítő, Estok Endre.

Szomorú, hogy a közönség elmaradt, alig lézengett néhány lelkes szurkoló a nézőtéren, pedig a belépő díj sem haladta meg egy hamburger+kóla árát. Bea elmondta; rengetegen letették a nagy esküt, hogy ott csápolnak majd az első sorokban, de a tettek percében lehet jobbnak látták a mekibe nyakalni a hasábot, vagy otthon sziesztázni, valamelyik végtelen szappanoperában gyönyörködni a szombati ebédet követően.

Fájdalmas érzés, hogy az amúgy is megtépázott sportág iránt ennyire passzív legyen az érdeklődés, de ami ezeken a mutatókon is túlnő, hogy azok a hazánkfiai sem tanúsítanak érdeklődést egy ilyen rendezvény iránt, akik évek óta frekventálják a fitnesz termeket. Fogalmuk nincs hová vezet az út, amelyiken ők maguk is elindultak. De még azt is meg merem kockáztatni, fogalmuk nincs miért járnak konditerembe.

És ezzel nem azt akarom sugallni, hogy mindenkiből versenyzőt kell nevelni, mindössze annak a megítélésnek szeretnék nyomatékot adni, hogy aki gyúr, annak legyen fogalma  milyen a végkifejlete annak a sportolónak aki ezt magasabb szinten űzi. Ahhoz pedig nem kell mást tennie, mit elsétálni egy olyan fitnesz rendezvényre amelyet mondjuk épp a szomszéd utcában rendeznek. Tudom mindez kiáltás a pusztába, a közönybe süllyedő érdektelenség ezután sem változik jottányit sem, de néha ki kívánkozik belőlünk a csordultig telt keserűség.

Bízunk benne, hogy ennek ellenére Pavelke Beáta lelkében nem okoz törést (ál)barátainak szent esküje, és jövőre is tető alá hozza majd a nyolcadik Pilis Kupát. Passzív embertársaink további jellemzése helyett, elemezzük inkább a versenyzők formáját, helyezését, ők legalább megérdemlik, hogy velük foglalkozzunk néhány szó erejéig.

Érdekes, és talán nem mindenki számára volt egyértelmű milyen kritériumok alapján értékelték az estélyi ruhás kategóriát, mivel helyenként ellentmondásos eredmények születtek. Volt olyan versenyző hölgy aki rövid ruhában vonult a színpadra, ezzel jóval többet feltárva testi bájaiból mint versenytársai, akiknek testi szépségét a gyönyörű ruhaköltemények elfedték. Amennyiben a női báj, a smink, a haj, színpadi megjelenés, mosoly, és mennyire passzolt a ruha az egyéniségéhez voltak a fő szempontok, akkor kissé furcsa, hogyan végzett előkelő helyen olyan markánsabb, élesebb arcú versenyző, akinél egyértelműen voltak bájosabb vonású hölgyek is, de ugyanakkor előtte is végeztek hasonló karakterű gráciák. A zsűrizésnek megfelelően az aranyat Szűcs Kata nyerte, aki valóban csinos, kecses mozgású lány, karakteréhez illett az estélyi, akárcsak a smink, haj forma. Mögötte Szokol Borbála végzett aki a sportosabb nőideál megtestesítője, és a dobogó alsó fokára a szintén extra női vonalakkal megáldott Kiss Klaudia állhatott.

Kidolgozás szempontjából a Férfi Fitness Forma versenyzői talán valamivel előbb el kellett volna kezdjék a szálkásítást, hiányos volt a metszett-éles forma, de így sem lehet panasz rájuk, tisztességgel helytálltak a Pilis Kupa színpadán. Talán a laikusok is látták, hogy Percze Attilának dukál az arany, ami a döntéshozatalnál be is igazolódott. Tömegében, és pózolásban ellenfelei fölé emelkedett, de combizomzatán kell még javítania, főleg ami kidolgozást illeti,  ráadásul lábra jobban rá kell feszítenie. Ebben a kategóriában Keserű Lajos vitte el az ezüstöt nagy csatában Brandstetter Kurttal.

Fitness kategóriában két grácia nevezett, Szokol Borbála és dr.Herczog Erzsébet. Itt Bori győzelméhez nem fért kétség, testfordulóban egyértelművé vált, hogy alkatilag erre a kategóriára termett. Borit fantasztikus arányokkal áldották meg az égiek, szinte versenyről versenyre fejlődik. A hozzáértők megítélése szerint nagy jövő áll még előtte. Mindenképpen dicséretes Heczog Erzsébet részvétele is, aki évek óta bizonyítja, hogy az életkor, és öt gyermek nevelése nem lehet indokolt kifogás azon hölgyek számára, kik a hasonló érvelések mögé bújva keresnek mentséget.

A Testépítés -85 kg-os kategória versenyét, a korábban forma  kategóriában versenyző Molnár Miklós nyerte, szépen kirajzolódott izomzatának, pózolási technikájának, no meg magabiztosságának köszönhetően. Akárcsak öccsénél, Mikinél is a vádlin kell még korrigálni a jövőben. Olybá tűnik, hogy ez náluk családi vonás, és az izomváz genetikáján kínkeservesen lehet javítani (a strukturális genetikán meg egyáltalán). Valószínűleg Miki a jövőben is hű marad a forma kategóriához, Pilisen csak kipróbálta magát egy másik dimenzióban is. Tóth Krisztián és Somogyi Dániel megosztóztak az ezüst, illetve a bronzérmen, ami ebben a sorrendben került kiosztásra.

Ami a felső kategóriát illeti, Varga Attila győzelme olyannyira egyértelmű volt, hogy összevetésre sem nagyon hívták ki. Óriási metamorfózison ment keresztül a Szab adság Kupa óta, főleg ami combfeszítői definiáltságát illeti. Talán törzsizomzatán kell még dolgoznia, speciel hasfalán, de Attilát nem olyan fából faragták, ki ne oldaná meg maximálisan a házi feladatát. Bohos Kornél kasznizta be az ezüstöt szintén megérdemelten. Magasságához képest sűrű masszát vonultatott fel, és arányai is szintén kifogástalanok. Minden oldalról impozáns látványt nyújtott. Mindenesetre látszik, hogy Pengő Tomi keze benne van Kornél megformálásában. Neki is a szálkásításon kell még korrigálnia. Söllei Norbert végzett a harmadik helyen, elsősorban combizmainak köszönhetően előzte meg, a Franciaországba elszármazott, és kifejezetten a Pilis Kupára hazalátogatott viharvert Szigeti Ferencet.

A Női Body Fitnessben Besze Edina győzöt,t megelőzve Szokol Borbálát és dr.Herczog Erzsébetet. Edina felépítése és kidolgozottsága megfelel a kategória kritériumainak, mondjuk ki akár nemzetközi szinten is. Pompásan tagolt izomzata, formás combhajlítója (ami a hölgyeknél elég ritka látvány), gömbölyű farizmai, kellemes látványt nyújtottak nemcsak a döntnököknek, hanem az ezerfejű cézárnak is. Szokol Borbálát, illetve Herczog Erzsébetet a fitness kategóriában már jellemeztük.

Öregfiúk nem vénfiúk! a Masters Testépítés veteránjai kitettek magukért felkészültség tekintetében. Rutinos öreg rókák ők, az évtizedek viharvert harcosai. Itt ezúttal Vásárhelyi Zoltán "kobozta"el az aranyat, a másik dörzsölt róka, Gulyás László elől. Zoli jól lepucolt formában érkezett a tettek helyszínére, és főleg csíkos combhajlůedtójával múlta felül első számú ellenfelét. De sima hasizomzata is tagoltabb, kockásabb volt a Laciénál. Dicséret illeti Lacit is, hiszen alsó végtagjai is arányaiban kezdik utolérni karméreteit. Szigeti Ferencnek a bronzérem jutott osztályrészül.

Közel tíz grácia csatázott a Bikini Modell kategóriában, de végül csak egy állhatott közülük a dobogó legfelső fokára. Ő pedig nem más mint a tüneményes Rajnai Réka a Berkes Team-ből. Réka széles mosolya, versenyről-versenyre javuló színpadi mozgása repítették elsősorban a győzelem kapujába. Mögötte a nem kevésbé csinos Szűcs Kata végzett, aki oroszlán karmait a Miss Fitness kategóriában is megvillantotta. Hajdrik Mária sokak szerint a mezőny legizmosabb versenyző hölgye volt, de a modell kategóriának még megfelelő mértůe9kben. Arányos, egységes testfelépítéssel kacérkodhat, ám a színpadon többet kellene kacérkodnia, és a mosolyát sem lenne szabad visszafognia.

Páros Testépítésben mint az elmúlt évben immár annyi alkalommal, ezúttal is Vásárhelyi Zoltán-Szokol Borbála diadalmaskodott, jól megkomponált koreográfiájuknak, rutinjuknak köszönhetően, no meg meg egymáshoz viszonyított harmóniájuknak. Szigeti Ferenc-Hajdrik Mária duó mentségéül szolgáljon, hogy ők először találkoztak, és a verseny előtt gyakoroltak be néhány szinkron mozgást, a többit pedig a színpadon improvizative adták elő.

Mindent egybevetve, a 7.Pilis Kupa jól megszervezett, pazar kis verseny volt, nagy kár lenne érte, ha megszakadna a hagyománya. Reméljük jövőre is megrendezésre kerül, és Pavelka Beát homlokon csókolja majd Fortuna, hogy a nézőtér is zsúfolásig megteljen, hiányosság amely teljes értékűvé tenné ezt a hangulatos versenyt.

    "múmia"

Eredmények:

Miss Fitness

 1. Szűcs Kata
 2. Szokol Borbála
 3. Kiss Klaudia
 4. Herczog Erzsébet
 5. Nagy Andrea
 6. Hajdrik Mária

Férfi Fitness Forma

 1. Percze Attila
 2. Keserű Lajos
 3. Brandstetter Kurt
 4. Szűcs Péter

Fitness

 1. Szokol Borbála
 2. Herczog Erzsébet

Testépítés -85kg

 1. Molnár Miklós
 2. Tóth Krisztián
 3. Somogyi Dániel

Testépítés +85kg

 1. Varga Attila
 2. Bohos Kornél
 3. Söllei Norbert
 4. Szigeti Ferenc
 5. Éliás-Szalay Dávid

Body Fitness

 1. Besze Edina
 2. Szokol Borbála
 3. Herczog Erzsébet

Masters

 1. Vásárhelyi Zoltán
 2. Gulyás László
 3. Szigeti Ferenc

Bikini Modell

 1. Rajnai Réka
 2. Szűcs Kata
 3. Hajdrik Mária
 4. Kiss Klaudia
 5. Horváth Mónika
 6. Farkas Krisztina
 7. Pál Zsuzsanna
 8. Horváth Eszter
 9. Nagy Andrea

Páros Testépítés

 1. Vásárhelyi Zoltán - Szokol Borbála
 2. Szigeti Ferenc - Hajdrik Mária
vissza

versenynaptár

Teljes versenynaptár »
 BODYBUILDING
 HÍREK
 VERSENYNAPTÁR
 VERSENYZŐK
 ERŐEMELÉS
 HÍREK
 VERSENYNAPTÁR
 VERSENYZŐK
 ERŐSEMBER
 HÍREK
 VERSENYNAPTÁR
 VERSENYZŐK
 FITNESS
 HÍREK
 VERSENYNAPTÁR
 VERSENYZŐK
 WEBÁRUHÁZ
 KAPCSOLAT-VEVŐSZOLGÁLAT
 GARANCIA
 KISZÁLLÍTÁS ÉS FIZETÉS
 JOGI NYILATKOZAT
 CÉGADATOK
 Adatkezelési szabályzat
by xGraFiX