GYM.hu
BodybuildingErőemelésErősemberFitnessGYM ÉVKÖNYV 2011Webáruház
GYM bodybuilding. Testépítő hírek és tanácsok #1 forrása. 
hírek
versenynaptár
Versenyzők
Edzés
Táplálkozás
Táplálék kiegészítők
Dopping
Versenygaléria
Gym TV
Szövetségek
Szabályzat

GYM TV

Major Zsolt @ Eleven Ház
IFBB szakmai szemle
Major Zsolt @ K3 Fitness
Földvári Attila
Benedek Nikoletta és Nagy Levente
Molnár Péter
Szabó Melinda
Tóth Dani
Gym TV videók »

A Nyírségi Kolosszus menetelése

Talpa alatt dübörög a színpad, akár egy bölény csorda patája alatt amikor megvadultan átvág a szurdokon. Rettenetes combméreteit egy páncélos rinocérosz is megirigyelhetné. E rövid jellemzésből is könnyű kitalálni, hogy kiről van szó. De Kormány Misinek, a szíve is legalább akkora mint izom méretei. Márpedig ehhez a sporthoz nem elég a muszkli, hanem bizony hatalmas szív is kell. A nyírségi kolosszus legtöbbünk számára rejtélyes életmódot él, amelynek kulisszáiba a következő interjú által bepillantást nyerhetünk.
- Mikor, és milyen hatásra kezdődött nálad a bodys élet?
- Már fiatal gyerekkorom óta tetszettek és vonzottak az izmok. Mindig is nagy csodálattal töltött el a hatalmas és kidolgozott izomtömeg látványa. Erőt, tekintélyt, magabiztosságot sugároztak felém, és arra késztettek, hogy én is a lehető legnagyobb izomzatot pakoljam magamra, amit csak megenged a testalkatom.
15 éves koromtól edzek edzőteremben, de súlyzós edzéseket már 13-14 évesen is végeztem otthon. Nem is voltak azok igazi súlyzók, csak annak nevezett vasdarabok, amik inkább súlyok voltak, mint súlyzók. Úgy voltam vele, hogy jobb híján a célnak megfelel, el kell kezdeni valamivel. Természetesen az edzőtermi lehetőségeket nem lehet otthon pótolni még akkor sem, ha megveszünk minden szükséges gépet és belefektettünk egy halom pénzt. Nem tudjuk azt a varázserőt megteremteni, azt a motivációs körülményt, amit egy jó terem atmoszférája nyújthat.
Az edzés az életem hajtóereje lett. Nélküle nem tudom elképzelni a napjaimat. A testépítés számomra sokkal több, mint sport. Ezt már az elején észrevettem, mivel nagyon megfogott az összetettsége miatt. Azt értem ezalatt, hogy a gyakorlatok végzése nagy szellemi összpontosítást igényel, fizikai erőt, kitartást, türelmet, és ugyanakkor mindezeket fejleszti is. Aki úgy belekóstol ebbe, mint én gyerekkoromban, többé nem tud róla lemondani.  

- Kitől örökölted a rendkívüli genetikai adottságaidat, ami a méreteidet illeti?
- Apai és anyai ágon is vannak felmenőim, akik hozzám hasonló méretekkel rendelkeztek annyi különbséggel, hogy ők nem lettek testépítők. No de a nagyszüleim idejében semmilyen lehetőség nem volt erre, nem is ismerhették ezt a sportágat.
- Melyik versenyedre emlékszel vissza legszívesebben, és melyiket szeretnéd minél gyorsabban elfelejteni?
- A versenyek közül a legkedvesebb emlékem a legutóbbi, a NAC Mr. Universe, ahol a kategóriámban immár másodszor sikerült elnyernem a világbajnoki címet. Nemzetközi versenyen életemben először 2009-ben vettem részt Hágában, szintén a NAC Mr. Universe–én indultam, akkor az abszolút világbajnoki címet is sikerült elnyernem.
Azért idézem fel a legszívesebben a 2011-es NAC Universe-t, mert mind a versenyzők felkészültségét, mind pedig a létszámát (19 fő) tekintve magas volt a színvonal. Nem volt olyan verseny az életemben, amire ne emlékeznék szívesen. Igaz, hogy nem mindig voltam első, de mindig elfogadtam a kapott helyezést és tudomásul vettem a bírák ítéletét. Nagyon szubjektív sport a testépítés, ezzel meg kell barátkoznia annak, aki erre adja a fejét.  A kritikát mindig komolyan veszem, és szívesen fogadom, legyen szó akár versenyről, hétköznapokról, a mindennapi életről. Elgondolkodom a hallottakon és el is ismerem, ha a másik félnek van igaza. Így volt ez a tavalyi Biotech Kupán is, ahol nem úgy szerepeltem, ahogyan szerettem volna. Ezért Vida Zoltánra hallgatva Budapesten maradtam, és az Ő segítségével és irányításával gyakoroltam a kötelező pózokat. Így egy héttel a magyar Biotech Kupa után, ahol a kategóriámban II. helyezést értem el, a NAC Mr. Universe-én világbajnoki címet szereztem. 

- Kulissza berkekben azt rebesgetik rólad, hogy lelkileg nagyon megvisel egy versenykudarc, vagy gyenge eredmény. Mi az igazság ebben az állításban? Egyben felsorolnád eddig elért legfontosabb eredményeidet?
- Ebből semmi sem igaz. Akik közelebbről ismernek, ők tudják, hogy soha nem tört le, ha nem lettem első. Egyébként nem is emlékszem olyan rettenetes helyezésre, ami kudarcnak nevezhető. Szerinted 2., 3., vagy 5. helyezés kudarc? Maximum, ha öten indulnak, no de az én esetemben ilyen még nem volt. Lelkileg inkább a versenyekre való felkészülés a megterhelőbb számomra, mint az, ha esetleg nem olyan értékelést kapok, mint vártam. A maximalizmusomból és a megfelelni akarásból adódóan mindig magasra teszem a mércét (ez elmondható a munkámra, a hétköznapi edzésekre is), mely együtt jár egyfajta stressz, belső feszültség kialakulásával. Az ilyen típusú személyiségek, mint én, akik precízségre, tökéletességre törekvők, lelkileg érzékenyebbek, stresszesebbek. Ez általában fokozódik a verseny időpontjának közeledtével, ami azért sem jó, mert a túlzott stressz magas kortizol szintet eredményez, mely rossz hatással van a szervezetre, az izmok építésére, ezáltal az egész felkészülésre. Nagyon nehéz megtanulni ennek a feszültségnek a kezelését és a kordában tartását. Elmondhatom, hogy hála Istennek egyre jobban sikerül, hiszen ez látszik az eredményeimen is.
 • 2001. Mátra Kupa – Újjonc kategóriában:  IV. hely
 • 2001. Felnőtt Magyar Bajnokság:       II. hely
 • 2002. Mátra Kupa:              IV. hely
 • 2002. Felnőtt Magyar Bajnokság:          II. hely
 • 2002. Superbody Grand Prix kategória:   II. hely
 • 2002. Tiszaújváros Magyar Kupa:          II. hely
 • 2003. Mátra Kupa:              III. hely
 • 2003. Felnőtt Magyar Bajnokság:       II. hely
 • 2003. Superbody Grand Prix kategória:   II. hely
 • 2003. Bajnokok Éjszakája 85 kg feletti kategória: IV. hely
 • 2004. Superbody Grand Prix kategória:     II. hely
 • 2004. Bajnokok Éjszakája 85 kg feletti kategória: IV. hely
 • 2005. Bajnokok Éjszakája 85 kg feletti kategória: III. hely
 • 2009. NAC Mr. Universe:         Abszolút világbajnok
 • 2011. Biotech Magyar Kupa 100 kg + kategória: II. hely
 • 2011. NAC Mr. Universe 179 cm + kategória: világbajnoki cím

- Mit szeretnél elérni még a bodyban, milyen eredményre vágysz pályafutásod során?
- Szeretnék még nagyon sokáig versenyezni, minél több és jobb eredményeket elérni az amatőrök között. Természetesen idővel majd a profik között is szeretném kipróbálni magam, de sajnos ehhez még nincs megfelelő anyagi hátterem. A versenyekre való felkészülés rengeteg pénzbe kerül. A megfelelő mennyiségű és minőségű táplálék megvétele nem olcsó. A napi 1,5-2 kg hús és a zöldségek, valamint a szükséges táplálék kiegészítők sok pénzbe kerülnek. Ezt egyelőre csak nagyon sok munkával tudom előteremteni. Minél magasabb szintre jutsz ebben a sportban, annál nagyobbak lesznek a kiadásaid. Profiként pedig elengedhetetlen a napi 2 edzés és a megfelelő mennyiségű pihenés. Kiemelkedően szerepelni már szinte lehetetlen egy munkahely mellett. Ahhoz komoly anyagi háttér kell, hogy valaki magasabb szinten eredményeket tudjon felmutatni. 

- Mi a magyarázata, hogy amikor reflektorfénybe kerülsz, és már szinte mindenki azt hiszi, hogy most örökre ott is maradsz, hirtelen eltűnsz, és amolyan titokzatos életet élsz, jóformán senki semmit nem tud rólad?
- Szó sincs eltűnésről és titokzatos életről. Előfordult, hogy magánjellegű, illetve családi problémák miatt meg kellett szakítanom egy versenyre való felkészülést, vagy épp meghiúsult a kiutazás. Már említettem, hogy nehezen tudom megteremteni az anyagi feltételeket.

- Sokan felteszik a kérdést rajongóid közül, hogy vajon mennyit gyúrsz lábra egy edzés alatt, és milyen titkos gyakorlatokat végzel?
- A lábizmaim fejlettségét elsősorban genetikai adottságaimnak köszönhetem. Ami a titkos gyakorlatokat illeti, olyan nincs. A legalapvetőbb, legfontosabb gyakorlatnak a guggolást tekintem, melyet szabad súlyokkal kell végezni, kihasználva a gyakorlat teljes mozgástartományát. Gyakran látom azt a hibát, hogy az illető nem megy le elég mélyre, éppen csak berogyasztja a térdét. Én guggolás közben nagyon mélyre ereszkedek úgy, hogy a fenekem majdnem érinti a talajt. Személy szerint a combjaim mérete és fejlettsége miatt a magasabb (15-20) ismétlésszámot preferálom. Úgy tapasztaltam, hogy a 12-15 ismétlés mások esetében is beválik. Kivételek persze mindig vannak. A guggolás mellet még vannak más nagyon fontos gyakorlatok: pl. lábtoló gép, kitörés, lábnyújtás. Combhajlító esetében pedig a lábhajlítást és a merevlábas felhúzást javaslom. A lényeg az érzésen és az intenzitáson van. A kemény, intenzív lábedzés a legkimerítőbb dolog.

- Úgy tudom támogatód is van, egy táplálék kiegészítőket forgalmazó cég jóvoltából. Megneveznéd a céget? Mennyire vagy elégedett a minőségével, és melyik termékét preferálod?
- Igen, van, a Power Track táplálék kiegészítőket forgalmazó cég.  Maximálisan elégedett vagyok a termékek minőségével. A Power Whey-t, a glutaminját és a kreatinját nagy mennyiségben fogyasztom.
A táplálék kiegészítők használata elengedhetetlen egy testépítő számára. A szervezet megnövekedett tápanyag- és fehérjeigényét ezek használata nélkül nem lehet fedezni. A táplálék kiegészítők a szervezet edzés utáni regenerálódását nagyban segítik, felgyorsítják. Alkalmazásuk szinte kötelező.

- Egy utolsó kérdés: mit tanácsolsz azoknak, akik akkora masszát szeretnének felpakolni, mint a tied, és mit üzensz a Gym magazin olvasóinak?
- Legyen kitartásuk és elkötelezettségük! Amennyiben nagy izomtömeget akar valaki felépíteni, tudnia kell, hogy nem megy egyik napról a másikra, de pár hónap alatt sem lehetséges. Ahhoz hosszú évek szükségesek. Nagyon fontos még a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálék bevitele. Sokat számít a rendszeres, napi 5-6 étkezés. Az izmok fejlődésében nagy jelentősége van a pihenésnek. Valamint elengedhetetlen a helyes edzés elsajátítása, mely mindig legyen nagyon tudatos és nagyon koncentrált. Sokan járnak edzőterembe, mégis kevesen végzik helyesen a gyakorlatokat. Ezért mindig vegyék igénybe a szakértői segítséget, úgy biztosan eredményesebben fog menni. A Gym magazinnak köszönöm a lehetőséget.

Kívánom, hogy a muszklik Istene (már ha van ilyen isten), további masszával szponzoráljon, akár a Power Track, a kolosszális massza eléréséhez szükséges táplálékkiegészítőkkel. Rajongóid nevében is remélem, hogy egy szép napon a nagy profik között is felbukkansz, és lélegzetelállító combméreteiddel az őrületbe kergeted ádáz ellenfeleidet. Köszönöm, hogy kimerítően válaszoltál, helyenként érzékenyebb kérdéseimre is.

    "múmia"
Kormány Mihály facebook oldala »
Fotó: pixelmester.hu »
vissza

HÍRválogató

Legfrissebb

Legolvasottabb

HÍRarchívum

2015:
Január: (1)
2014:
Szeptember: (1)
Augusztus: (1)
2013:
December: (2)
November: (1)
Október: (1)
Szeptember: (5)
Augusztus: (1)
Július: (2)
Május: (4)
Április: (4)
Március: (8)
Február: (5)
Január: (6)
2012:
December: (4)
November: (2)
Október: (12)
Szeptember: (5)
Augusztus: (6)
Július: (7)
Június: (5)
Május: (3)
Április: (1)
Március: (1)
Február: (4)
Január: (3)
2011:
Szeptember: (2)
Augusztus: (1)
 BODYBUILDING
 HÍREK
 VERSENYNAPTÁR
 VERSENYZŐK
 ERŐEMELÉS
 HÍREK
 VERSENYNAPTÁR
 VERSENYZŐK
 ERŐSEMBER
 HÍREK
 VERSENYNAPTÁR
 VERSENYZŐK
 FITNESS
 HÍREK
 VERSENYNAPTÁR
 VERSENYZŐK
 WEBÁRUHÁZ
 KAPCSOLAT-VEVŐSZOLGÁLAT
 GARANCIA
 KISZÁLLÍTÁS ÉS FIZETÉS
 JOGI NYILATKOZAT
 CÉGADATOK
 Adatkezelési szabályzat
by xGraFiX