GYM.hu
BodybuildingErőemelésErősemberFitnessGYM ÉVKÖNYV 2011Webáruház
GYM bodybuilding. Testépítő hírek és tanácsok #1 forrása. 
hírek
versenynaptár
Versenyzők
Edzés
Táplálkozás
Táplálék kiegészítők
Dopping
Versenygaléria
Gym TV
Szövetségek
Szabályzat

GYM TV

Major Zsolt @ Eleven Ház
IFBB szakmai szemle
Major Zsolt @ K3 Fitness
Földvári Attila
Benedek Nikoletta és Nagy Levente
Molnár Péter
Szabó Melinda
Tóth Dani
Gym TV videók »

Agy-Izom kapcsolat

Edzés / Kezdőknek / A súlyzós edzés alapjai
Az agy-izom kapcsolat megerősítése javítja az edzésen nyújtott teljesítményt.

Mindenki „izomagyú”. Néhány reflexreakció kivételével az agy irányítja az akaratlagos és vegetatív mozdulatokat. Még egy ceruzát sem vagy képes felemelni – hát még egy súlyzót- anélkül, hogy az agyad megfelelően összpontosítson a feladatra. A kis szürke sejtek döntik el nagymértékben azt, hogy mennyi súlyt vagy képes felemelni. A fizikai erőt számos mentális tényező befolyásolja, ilyen a motiváció, az érzelmi állapot, és a fájdalomtűrő képességed.
Léteznek módszerek az agy-izom kapcsolat javítására. Itt most ne csak a jól ismert szlogenekre gondolj, mint például a „gondolkodj pozitívan”, „koncentrálj”, bár ezek is segítenek. A vizualizáció szerepe jelentős – magad elé képzelni az éppen megdolgozott izmot – és érdemes megismerkedni olyan agy-izom kapcsolat erősítő technikákkal és gyakorlatokkal, amelyek fizikumod jelentős fejlődését eredményezik.

Gondolkodtál már azon, hogy miért nem sikerül még egy ismétlést kipréselned magadból? A legegyszerűbb válasz persze az, hogy az izmok kimerültek. Van, hogy tényleg így van, de az esetek többségében az izombukásnak legalább annyi köze van az agyhoz és az idegrendszerhez, mint az izmoknak. Vagy a tudatos elméd kételkedik abban, hogy még egy ismétlésre képes vagy, vagy a tudatalattid merült ki a fizikai túlterheléstől (vagy mindkettő).  
    Képzeld magad elé a bicepszedet és az agyadat, idegszálak kötik össze őket. Úgy képzeld el, mint egy hangfalat, a hifiből egy drót a baloldali hangfalhoz megy, egy másik pedig a jobboldali hangfallal köti össze a készüléket. Tegyük fel, hogy 50 kilóval végzel bicepszgyakorlatot. Azt tapasztalatból tudod, hogy ilyen súllyal eddig maximum nyolc ismétlésre voltál képes. Sőt, az izmok is emlékeznek arra, hogy milyen érzés volt az a nyolc ismétlés.
    A test valamennyi izma rendelkezik érzékelési mechanizmussal, un. Golgi receptorral, mely az izom végeiben található inakban helyezkedik el. A receptor az inakra nehezedő fokozott izomfeszültség esetén üzenetet küld az idegeken keresztül az agynak. Feladatuk megvédeni az izmokat a sérülésektől, vagy a kimerültségtől oly módon, hogy jelzik neked, hogy mikor hagyd abba a terhelésüket; valamint motorikus memóriával is rendelkeznek a korábbi izombukásokra vonatkozóan. Szóval amikor eljutsz nyolc ismétlésig, és a tudatos gondolataid azt súgják, hogy az izmaid képesek többre is, az izmok, az idegek, és a tudatalatti agy épp az ellenkezőjét sugallja.
    Jó hír, hogy a tudatos elme ideiglenesen képes felülírni ezt a leállító mechanizmust. Sőt, fizikai és szellemi tréninggel a Golgi receptor és a korábbi izombukások motorikus memóriájának tűréshatára, ill. küszöbe kitolható. A legfontosabb dolog, amit fejben kell tartanunk az, hogy a siker további sikerekek elérését teszi lehetővé. Nem véletlen, hogy az atlétikában akár évtizedekig is fennáll egy rekord, viszont ha csak egy sportolónak sikerül túlszárnyalni a korábbi csúcsot, hamarosan sokaknak sikerül ugyanez. Ha már tudod, hogy valami lehetséges, megvalósítható, könnyebb újra és újra megtenni, viszont ha még egyszer sem sikerült, az elméd és az izmaid azt sugallják, hogy nem lehetséges. Hogyan lehet ezen túllépni? Két fontos dolgot kell megtenned: győzd meg a tudatos és tudatalatti elméd, valamint az idegeket, és az izmokat, hogy az adott feladat végrehajtható, és fonjad szorosabbra a kapcsolatot az említett négy elem között. A vizualizáció az első feladatnál segít, az agy-izom gyakorlatok pedig a másodiknál.

A vizualizáció segítségével kommunikálod az agyad és a tested felé, hogy igenis képes leszel az adott feladat végrehajtására, még akkor is, ha jelenleg még nem tudod végrehajtani. Mint egy animációs demo film egy új bevásárlóközpontról, úgy tárul eléd a jövő, amikor is lelki szemeid előtt látod önmagad, ahogyan végrehajtod a gyakorlatot. Egy bevásárló központ építéséhez befektetőkre van szükség, hasonlóképpen a te sikeredhez is támogatókra van szükséged, azaz a vizualizációval próbálod meggyőzni az elmédet és a testedet, hogy álljanak melléd az edzésen, és higgyenek abban, amit magad elé képzelsz.

Képzeld el a következő edzés menetét. Különösen koncentrálj a legintenzívebb emelésekre, és az eddigi legjobb egyéni rekord megdöntésére. Lásd magad előtt a súlyt, és gondold át, hány ismétlést hajtasz majd végre. A legfontosabb mégis az, hogy próbáld átérezni, milyen fantasztikus érzés tölt el a keményen végigküzdött edzés után.
    
A testépítő edzés végeredményben az izmokra kifejtett terhelésről szól, ami nem feltétlenül jelent maximális ismétlésszámot maximális súllyal végrehajtva. Próbáld meg érezni az izmaidban keletkező érzeteket, miközben nehéz súllyal küzdöd végig a sorozatot. Szorítsd minimálisra a fájdalomérzetet és egyéb rossz érzéseket, de ne teljesen zárd ki őket. Inkább azt képzeld el, hogy legyűröd a fájdalmat és a rossz érzéseket. Egy nagyszerű edzésre készíted fel magad a valóságban, amelyből győztesen kerülsz ki.
    Érezni és látni az edzést egyaránt fontos, azonban ahhoz, hogy az álom valósággá váljon, érdemes minél több érzékszervet bevonni. Ne csak azt képzeld el, hogy milyen érzés lesz az edzés, hogy néz majd ki, ahogy végrehajtod a gyakorlatot, hanem azt is képzeld el, milyen hangok és milyen szagok vesznek körül az edzőteremben. Az emberek többségénél nem szükséges bevonni az ízlelést, de ha te edzés közben fogyasztasz sportitalt, érdemes azt az ízt is a szádban érezni.
    A legmegfelelőbb időpont egy emelés magad elé képzelésére az emelést közvetlenül megelőző pillanat. Képzeld magad elé, hogy is néz ki a gyakorlat, érezd, amit majd az izmaid fognak érezni közben. Ha akarod, eldöntheted, hány ismétlést fogsz végrehajtani. Sokaknak az válik be, hogy az izombukást képzelik el, kevesebben próbálják meghatározni, hogy hány ismétlés lesz a limit.  Lelki szemeiddel nézz végig egy nagyszerű sorozatot, aztán valósítsd meg.

A vizualizáció abban is segít, hogy az agyad hozzászokjon a megváltozott, jövőbeli fizikumodhoz. Képzeld el, hogy fogsz kinézni, milyen érzés lesz újabb izomkötegekkel gyarapodni és/vagy zsírt veszteni, milyen lesz így végigsétálni a termen. Fontos, hogy reális célokat tűzz ki magad elé. Képzeld magad elé a jelenlegi fizikumodat, majd az újat, mondjuk 5 kg sovány izomtömeggel gyarapodva.
    A vizualizáció főleg a versenyek előtt fontos. Képzeld el, hogy fogsz kinézni a célul kitűzött testsúlyt elérve, és milyen érzés lesz a színpadon pózolni a már izmosabb fizikumoddal. Itt is próbálj bevonni más érzékeket, halld a közönség moraját, érezd orrodban az olaj illatát. Jutalmazd meg magad a kemény munkáért, és képzeld el magad, ahogy átveszed a győztesnek járó trófeát. Ha már képes vagy tisztán magad előtt látni a jelenetet, a tested képes lesz megvalósítani az álmodat. Ennek számos fiziológiai és pszichológiai magyarázata van, a legkézenfekvőbb az, hogy a jól megfogalmazott, megtervezett célokat könnyebb megvalósítani.

Léteznek önszuggeszciós gyakorlatok, amelyek szorosabbra fűzik a kapcsolatot az agy és a test között. Ezek közül néhány a légzésre és a pulzusszámra hat, mi most három olyan gyakorlatot mutatunk be, melyek a leginkább hatnak az idegekre és az izmokra. Éppolyan összpontosítást igényelnek ezek a gyakorlatok, és éppen annyi gyakorlást igényelnek, mint a súllyal végzett gyakorlatok. Az eredmény a teljesítmény látványos javulásában mutatkozik majd meg.
    Óvatosan alkalmazd ezeket a technikákat, mindig csak egy területre koncentrálj, és ne siess. Ha nem vagy képes végrehajtani a mentális gyakorlatot az itt ismertetett módon, ne keseredj el. Az emberek többségének nem megy tökéletesen, mint ahogy nem sokan képesek 180 kilót fekve nyomni. Ha gyakorolsz, bármilyen eredménnyel is sikerüljön, erősödni fog az agy-izom kapcsolat, és hosszútávon pozitív változásokat tapasztalsz testépítő teljesítményedben.

NEHEZEDJ EL
Először is teremts kényelmes környezetet- a legjobb egy ágy egy csendes, besötétített szobában - majd feküdj hanyatt. Képzeld el, hogy elnehezedik a kezed, majd a karod. Egyre nehezebbek, míg végül úgy érzed, hogy több száz kilót nyomnak. Olyan nehezek, hogy képtelen vagy felemelni őket  (azért nagy elánnal ne próbálkozz, mert az véget vethet az illúziónak).  Lehet, hogy nem megy elsőre, de néhány alkalom után biztosan sikerülni fog. Ha a kézre, karra már megy, következnek a lábak: miközben a kezed és a karod már elnehezültek, képzeld el, hogy a lábad és a lábfejed is egyre súlyosabbak. Aztán következik a fej és a felsőtest. Több alkalom is szükséges ahhoz, hogy eljuss ebbe az állapotba - ha egyáltalán sikerül - de ha összejön, akkor úgy érzed majd, hogy az egész tested oda van szögelve az ágyhoz és képtelen vagy megmozdulni, akkora súly van rajta. Néhány perc múlva, egyszerűen csak mond magadnak, hogy visszatért a normál súlyod, és lassan törd meg a mentális varázslatot oly módon, hogy egyenként mozgasd meg a testrészeket.
LÉGY KÖNNYŰ
Ha már az elnehezülés könnyen megy, akkor próbálkozz az ellenkezőjével, azaz légy pihekönnyű. Hunyd le a szemed. Kezd megint a kezeddel és a karoddal, és hitesd el magadnak, hogy már ne mis érinted az ágyat. Tudatosan kapcsold ki azokat az idegérzeteket, melyek egyébként tudatnák veled, hogy valami érinti a bőrödet. Idővel azt fogod érezni, hogy szinte lebegnek a karjaid. Ez nehezebb, mint az előző gyakorlat. Iszonyúan kell koncentrálni. Ha már pihekönnyűek a karjaid, próbáld ugyanezt az érzetet kelteni a lábadban, majd végül a fejben és a felsőtestben.
Valószínűleg sok alkalomra lesz szükséged ahhoz, hogy a folyamat egészében lejátszódjon. Külön nehézséget okoz egy adott testrészt könnyűnek megtartani, miközben már egy újabb testrészre koncentrálsz. Ha végül sikerül minden testrészedet pihekönnyűnek érezni, akkor szinte lebegni fogsz.
Mire is jó a gyakorlatok során elsajátított testkontrol egy testépítőnek?  Ha képes vagy kikapcsolni, vagy legalábbis tompítani a bőrben található idegeket, akkor képes leszel hatékonyabban irányítani az izmokban található idegeket, és így könnyebben megbirkózol a fájdalommal is. Egyébként ezt a gyakorlatot hason fekve is el lehet végezni, ilyenkor a test elülső részén található idegeket tudod kikapcsolni.
HEVÜLJ FÖL
Sokak számára ennek a technikának az elsajátítása a legnehezebb. Feküdj hanyatt, és koncentrálj egy olyan izomra, melynek fejlődése lassabb, mint a többié. Képzeld el, ahogy egyre melegebb és melegebb lesz az izom. Szinte izzik, olyan forró. Néhány percig összpontosíts ennek az izomnak a forróságára. Az adott terület valóban melegebb lesz. Ha megérinted a bőröd, érezheted, hogy melegebb. A lényeg nem az, hogy az izom valóban felhevült-e, hanem az, hogy a gondolatod hatására melegebb érzetet kelt. Itt érdemes egyszerre csak egy területre koncentrálni, nagyon nehéz több izmot egyszerre felhevíteni, és valójában semmi plusz előny nem fakad belőle.

Korábban inkább sértő volt, ha valakit izomagyúnak neveztek. Általában egy agyatlan nagydarab emberre gondoltak, aki még a születési dátumát sem tudja. Az előbbiekben leírt technikák fényében azonban a szó új értelmet nyer. Az izomagy az izmok és az agy szoros kapcsolatára utal, mely nélkülözhetetlen a maximális növekedéshez. 
vissza

TOP cikkek

 BODYBUILDING
 HÍREK
 VERSENYNAPTÁR
 VERSENYZŐK
 ERŐEMELÉS
 HÍREK
 VERSENYNAPTÁR
 VERSENYZŐK
 ERŐSEMBER
 HÍREK
 VERSENYNAPTÁR
 VERSENYZŐK
 FITNESS
 HÍREK
 VERSENYNAPTÁR
 VERSENYZŐK
 WEBÁRUHÁZ
 KAPCSOLAT-VEVŐSZOLGÁLAT
 GARANCIA
 KISZÁLLÍTÁS ÉS FIZETÉS
 JOGI NYILATKOZAT
 CÉGADATOK
 Adatkezelési szabályzat
by xGraFiX